Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Hľadaný terorista Abdeslam sa pred útokmi presúval aj cez Slovensko
Zdielať na

Hľadaný terorista Abdeslam sa pred útokmi presúval aj cez Slovensko

BRATISLAVA / V rámci plánovania parížskych teroristických útokov najazdil Salah Abdeslam po Európe tisíce kilometrov. Časť jeho cesty viedla cez Slovensko. Informáciu o tom priniesla agentúra AP. Voľne sa pohyboval po šengenskom priestore, prenajímal si autá, byty, vyzdvihoval komplicov.

Dvadsaťšesťročný Bruselčan Salah Abdeslam je posledný žijúci terorista z parížskych útokov. Mesiace pred tým ako občan Európskej únie naplno využíval výhody voľného pohybu.

Prvý záznam hovorí o jeho presune z Talianska do Grécka, kde vyzdvihol komplica a vrátil sa do Bruselu. Následne išiel dvakrát na vlakovú stanicu do Budapešti. Bolo to v čase, keď tam boli tisícky ľudí a vládol chaos.

Cez Česko a Slovensko

Abdeslam to využil a vyzdvihol dvoch mužov, ktorí sa odmietli registrovať.  Rakúska policajná hliadka ho kontrolovala, keď ich viezol na prenajatom aute. Až neskôr sa ukázalo, že mali falošné belgické občianske preukazy. Jeho cesta pritom podľa novinárov americkej tlačovej agentúry viedla aj cez Česko a Slovensko.

"Polícia od útokov z 13. novembra preveruje smaozrejme všetky možné podnety, hlásenia a informácie," povedal policajný prezident Tibor Gašpar. Policajný prezident pre televíziu JOJ potvrdil, že od parížskych útokov pravidelne preverujú informácie o možnom pohybe muža na úteku, či už od občanov, alebo priamo od spravodajských služieb, s ktorými spolupracujú.

Stupeň utajenia

"Niekedy v krajnej miere sa robia aj také úkony, ako je predvedenie osôb, ich vypočutie, respektíve domové prehliadky," dodáva Gašpar.

Väčšinou podliehajú vysokému stupňu utajenia, aby sa nešírila panika, a tak sa o prípadných krokoch našich bezpečnostných zložiek verejnosť ani nedozvie. Podobne ako v prípade teroristu menom Salah Abdeslam, ktorý je už skoro mesiac na úteku.

Maroko

"Môžem len potvrdiť, že informácie sa týkajú logistickej štruktúry okolo útokov z Paríža, nič konkrétnejšie sa v tejto chvíli nedá povedať, takže preverujeme tento typ informácie," tvrdí Gašpar.

Abdeslam následne dvakrát cestoval do Paríža. Tam nakupoval muníciu a prenajímal byty, ktoré pri útokoch slúžili ako základne. Jeho cesty sa útokmi, pri ktorých zomrelo 130 ľudí, neskončili. Podarilo sa mu uniknúť priamo do Sýrie. Podľa posledných informácií sa pred pár dňami presunul do Maroka.

Téme sa venuje redaktor Dárius Haraksin:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy