Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z českého zariadenia pre migrantov utiekli traja cudzinci, smerujú za hranice
Zdielať na

Z českého zariadenia pre migrantov utiekli traja cudzinci, smerujú za hranice

Zdroj: SITA

PRAHA / Zo zariadenia pre migrantov v českých Vyšních Lhotách v okrese Frýdek-Místek utiekli v noci na nedeľu traja cudzinci, informoval server Novinky.cz. Všetci žiadali o prepustenie, keďže chceli požiadať o medzinárodnú ochranu v inom štáte Európskej únie. Podľa informácií polície nie sú nebezpeční.

Podľa českej polície nie sú utečenci napojení na organizovaný zločin a ani nebezpeční. Pravdepodobne sa budú chcieť dostať z Českej republiky za hranice.

Cudzinci utiekli v sobotu po 23. hodine, keď sa v zariadení uskutočnilo posledné sčítanie ubytovaných. V nedeľu dopoludnia zamestnanci bezpečnostnej agentúry, ktorá objekt stráži zistili narušenie objektu.

Traja utečenci

Následne informovali políciu o poškodení vnútorného oplotenia medzi jednotlivými blokmi. Následné sčítanie ukázalo, že chýbajú traja ľudia z Afganistanu, Líbye a Alžírska.

Polícia ihneď začala po trojici pátrať a v súvislosti s tým prijala potrebné opatrenia na hraniciach. Súčasne začala vyšetrovať okolnosti a spôsob úteku.

Bezproblémoví

Podľa predbežných zistení nemožno vylúčiť zlyhanie ľudského faktoru, doplnila hovorkyňa cudzineckej polície Kateřina Rendlová.

Podľa nej prebieha štandardné pátranie, žiadne posily zatiaľ nebolo nutné povolať. Cudzinci boli v bloku s miernejším režimom, pretože boli bezproblémoví.

Ďalší útek

Podobný prípad polícia riešila v júli v zariadení pre utečencov v Bělej pod Bezdězem na Mladoboleslavsku, kde sa pokúsilo utiecť asi 50 až 60 utečencov. Zariadenie vo Vyšní Lhotách je v plnej prevádzke od začiatku septembra a jeho kapacita je 452 miest. Podľa štatistiky ministerstva vnútra tam bolo k polnoci z 19. na 20. decembra 53 cudzincov.

Podľa skorších informácií riaditeľa Správy utečeneckých zariadení Miroslava Koudelného by v tábore mali byť len muži čakajúci buď na administratívne vyhostenie, odovzdanie v rámci dublinského nariadenia, alebo odovzdanie do inej krajiny v rámci readmisie. Areál vo Vyšní Lhotách má rozlohu 75 000 metrov štvorcových a ako zariadenie pre utečencov už fungoval. Pre ubytovanie migrantov sa prestal využívať v decembri 2009.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy