Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Utečenci na cestách. Do roka 2016 si prajú nový život
Zdielať na

Utečenci na cestách. Do roka 2016 si prajú nový život

ŠID / Na Balkáne počas roka prechádzali utečeneckou trasou ľudia s rôznymi osudmi. Aj rodičia s novorodencami, nevládni starci či ľudia na invalidných vozíkoch. V závere roka boli na hraniciach stále tisícky ľudí v núdzi. I oni mali priania do prichádzajúceho roka 2016.

Utečenecká kríza počas roka priviedla do Európy viac ako milión migrantov. Jedným z tých, ktorí majú ešte svoju cestu pred sebou, je 55-ročný doktor farmácie Fake Ibrahim Dilo. Krátko pred silvestrovskou nocou bol na chorvátskej hranici.

"Chcem ísť do Nemecka. Neviem, kam inam by so šiel. Mám choré oči, dlho neliečené. Pre šedý zákal vôbec nevidím, možno mi tam pomôžu," hovorí.

Fake Ibrahim Dilo hovorí plynule rusky. V Moskve študoval farmáciu. Svoju domovinu sa pre pretrvávajúcu vojnu rozhodol opustiť sám, hoci je nevidiaci.

Až na gréckych ostrovoch si ho všimli Sýrčania, ktorí mu pomáhajú. "Všetkým krajinám, ktoré nám pomáhajú, prajem všetko najlepšie do nastupujúceho nového roka," praje farmakológ.

V bezpečí

Medzi migrantmi je aj Rašid z Afganistanu. Po niekoľkých mesiacoch na ceste dorazil do Európy, kde je týždeň. Priznáva, že prvýkrát po 13 rokoch sa cíti naozaj bezpečne.

Aj on má prianie do roku 2016. "Keď nás prijímate, buďte k nám otvorení, prosím. Budeme vám za všetko vďační," hovorí mladík.

"Ja by som chcel tiež zaželať šťastný Nový rok. Chcel by som tiež povedať, že my nie sme teroristi. Medzi moslimami je len pár takých ľudí," dodáva Mohamad, utečenec zo Sýrie.

Pokoj

Aj silvestrovskú noc strávili niektorí ľudia s migrantmi. Napríklad srbský autobusár Božidar. Narodil sa na hraniciach Srbska a Čiernej Hory. Je síce pravoslávny, no medzi moslimami prežil celé detstvo.

"Pozrite sa na to ich utrpenie. Želám im, aby ich všade prijali ako ľudí, bez rozdielu odkiaľ sú a akej sú viery. Nech nájdu domov a pokoj, na ten majú právo," hovorí.

Utečenci si do roku 2016 prajú nový život, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy