Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zúfalá situácia na grécko-macedónskej hranici. Využívajú to miestni kšeftári
Zdielať na

Zúfalá situácia na grécko-macedónskej hranici. Využívajú to miestni kšeftári

IDOMENI / Situácia na gréckej hranici s Macedónskom, kam stále prúdia utečenci z Atén, spúšťa humanitárnu katastrofu. Neustále vznikajú konflikty medzi čakajúcimi ľuďmi a gréckou políciou. Utečencom dochádzajú peniaze a niektorí už začali žobrať. Do stanového mesta prišli aj kšeftári, ktorí nahovárajú utečencov na ilegálny predaj. Situáciu na mieste sleduje reportér TV JOJ Rasťo Striško.

Systém, ktorý je zavedený na grécko-macedónskej hranici spôsobuje chaos. Gréci utečencom priradili čísla, ktoré sú už teraz niekoľkomiestne. 

Matky s deťmi čakanie nezvládajú. "Prečo nás nepustia? Už nevládzeme. S deťmi spíme dlhé noci na studenej zemi, vonku. Máme len studenú vodu, deti sú prechladnuté a choré. Prečo to robia?" kričí sýrska utečenkyňa.

Pôvodne bol tento prestupný tábor plánovaný pre dvetisíc ľudí, ktorí sa na gréckej hranici mali zdržať len niekoľko hodín a pokračovať na svojej ceste do západnej Európy. Momentálne tam je podľa neoficiálnych údajov viac ako desaťtisíc ľudí.

Neustále vznikajú konflikty medzi čakajúcimi ľuďmi a gréckymi policajtmi.

Využili situáciu

Na utečencoch prišli zarábať grécki kšeftári. Chlieb či bagetu pod tri eurá nekúpite a nedostanete ani pokladničný blok.

"Ja im pokladničné bločky dávam vždy. To, že ich vyhadzujú, je ich problém, tak sa do mňa nestarajte a dajte nám pokoj," tvrdí jeden z policajtov.

Cigarety v táboroch predávajú deti. Privážajú ich tam miestni pašeráci. Sú to Gréci, ktorí za pár dní stihli nahovoriť niekoľkých utečencov, aby v tábore rozbehli predaj cigariet.

Políciu to nezaujíma. Každý, kto sa nechá nahovoriť, má z kšeftu 30 centov.

Nekonečné čakanie

Utečenci sa snažia k peniazom dostať, ako sa len dá. Na jedlo a základné potreby si napríklad strihaním vlasov začal zarábať mladý Sýrčan Hussein. Snaží sa uživiť svoju rodinu, s ktorou prišiel. "Pred piatimi dňami sme minuli všetky peniaze. Začal som teda strihať vlasy. Pätnásť dní už čakáme s poradovým číslom 83 na osobnú kontrolu," hovorí. 

Denne ostrihá desať až dvadsať chlapov. V Sýrii pracoval šesť rokov ako riaditeľ spravodajstva v národnej televízii.

Jeho klientom je aj Afganec, ktorý na hranici čaká s rodinou takmer dva týždne. "Sme tu už dvanásť dní. S manželkou aj s našim synom. Stojíme, lebo Afgancov nepúšťajú. Ja ale dúfam, že hranica bude otvorená už onedlho," hovorí.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy