Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Grécko sa bojí humanitárnej krízy. Utečenci žijú v hrozných podmienkach
Zdielať na

Grécko sa bojí humanitárnej krízy. Utečenci žijú v hrozných podmienkach

ATÉNY / Gréci očakávajú, že o pár dní v krajine vypukne humanitárna kríza. V Aténach žijú na uliciach desaťtisíce utečencov bez zabezpečenia základných ľudských potrieb. Na hranici s Macedónskom čakajú v studenom daždi, blate, bez jedla a teplého oblečenia ďalšie tisícky ľudí. Macedónska polícia tam v pondelok pri zásahu použila slzný plyn.

V gréckom prestupnom kempe Idomeni na grécko-macedónskej hranici čakajú na otvorenie otvorenia hranice tisíce ľudí v katastrofálnych podmienkach.

Bezradná situácia vyústila aj do násilností ktoré macedónski ťažkoodenci dostávali pod kontrolu slzotvorným plynom vystreleným do davu, v ktorom sa nachádzali aj deti.

Kríza pod nosom

Gréci tvrdia, že sú na pokraji vypuknutia humanitárnej krízy v krajine. Podľa expertov je to zrozumiteľnejšie, ako kedykoľvek predtým. Bez okamžitej pomoci budú ľudia na hraniciach zomierať od hladu, od smädu, na choroby a infekcie, ktoré nezvládnu ako prvé deti a starí ľudia.    

"Humanitárna katastrofa znamená, že ľudia nemajú zabezpečené základné životné potreby. Nemajú kde spať, nemajú prístup k pitnej vode, žijú v nedôstojných podmienkach," hovorí riaditeľ organizácie Lekári bez hraníc Pavel Gruber.    

Podľa sociologičky Sylvii Porubänovej máme humanitárnu katastrofu veľmi blízko. "Áno, je reálne pod nosom," hovorí.

Grécke utečenecké tábory sú plné ľudí a denne prichádzajú ďalšie tisíce. Grécko situáciu nezvláda.

"Tu hovoríme o utečeneckej kríze, nie migračnej. Problém sa musí začať riešiť v Sýrii," tvrdí historik a politický analytik Eduard Chmelár.

Návrh riešenia

Už o týždeň by mali v Bruseli štáty únie dospieť k návrhu riešenia utečeneckej krízy.

Zatiaľ budú Macedónci pokračovať v brzdení prechodu utečencov cez svoje hranice tak, ako to robí Rakúsko, ktoré už taktiež ďalších utečencov zvláda stále ťažšie.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy