Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Grécka polícia začala odvážať utečencov od macedónskej hranice
Zdielať na

Grécka polícia začala odvážať utečencov od macedónskej hranice

ATÉNY / Grécka polícia v utorok začala odvážať utečencov od macedónskej hranice. macedónsko v nedeľu sprísnilo podmienky pre vstup migrantov a na hranici uviazli hlavne Afganci. Hranica je pre ľudí z Afganistanu uzavretá a utečenci z Iraku a Sýrie musia mať platné doklady vydané vo svojich krajinách.

Podľa odhadov je na hranici v oblasti priechodu Idomeni 1 200 ľudí, mnohí sa usadili na železničnej trati. Ide hlavne o Afgancov a ľudí bez potrebných dokladov. Agentúra Reuters oznámila, že ešte pred brieždením na miesto dorazili policajti a prázdne autobusy.

Grécko tvrdí, že Macedónsko porušuje dohodu, podľa ktorej majú najmenej do začiatku marca zostať hranice na balkánskej trase pre utečencov z Afganistanu, Sýrie a Iraku otvorené. Grécko sa obáva, že na jeho území začne zablokovaných migrantov rýchlo pribúdať. Od začiatku roka do macedónska prišlo vše 83 000 utečencov. Len asi 20 z nich ale požiadalo o azyl v tejto balkánskej krajine o azyl.

Ďalšia tisícka ľudí prišla

Príliv ľudí prichádzajúcich z Turecka do grécka zostáva stále veľký. V utorok ráno dopravil trajekt do Atén z gréckych ostrovov ďalších 1 250 utečencov. Niektorí z nich majú autobusové lístky do Idomeni, ale zatiaľ nie je jasné, či dostanú povolenie vydať sa z Atén na sever.

Macedónsko začalo už v novembri na svoje územie púšťať výhradne utečencov, ktorí pochádzajú z krajín sužovaných vojnovými konfliktami - zo Sýrie, Afganistanu a Iraku. Ostatných, ktorých označujú za ekonomických migrantov, pohraničná polícia do krajiny nevpúšťa.

Macedónske úrady upozornili, že tak nasleduje Srbsko, Chorvátsko a Slovinsko, ktoré v posledných dňoch vrátili do Macedónska vyše 600 Afgancov. Ďalších 1 500 ich Skopje očakáva v najbližších dňoch.

Grécka polícia začala odvážať migrantov, ktorí uviazli na grécko-macedónskej hranici, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy