Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rozpad Schengenu by mohol stáť 1,4 bilióna eur, tvrdí nemecká štúdia
Zdielať na

Rozpad Schengenu by mohol stáť 1,4 bilióna eur, tvrdí nemecká štúdia

BERLÍN / Rozpad schengenského systému voľného pohybu osôb bez hraničných kontrol, o ktorého ohrození sa v posledných týždňoch často hovorí, by mohol stáť Európsku úniu až 1,4 bilióna eur počas desiatich rokov. Vyplýva to zo zverejnenej štúdie nemeckého inštitútu Prognos pro Bertelsmannovu nadáciu.

Tento najhorší scenár predpokladá, že znovuzavedenie kontrol na hraniciach členských štátov Schengenu by zvýšil ceny dovozov až o tri percentá. Najviac by na tom prerobilo Francúzsko, ktoré by tak v rokoch 2016 až 2025 zaplatilo 244 miliárd eur naviac, a Nemecko, ktorého náklady by vzrástli o 235 miliárd eur.

Rozpad Schengenu by okrem symbolického významu, ktorý by poškodil obraz "jednotnej" Európskej únie, predĺžil dobu, ktorú by dopravcovia tovaru strávili na hraniciach, čím by sa zvýšili náklady pre firmy i spotrebiteľov.

Kolaps Schengenu

Minimálne náklady rozpadu Schengenu spočítali experti z inštitútu Prognos na 470 miliárd eur počas nasledujúcich desiatich rokov, keď brali v úvahu, že dovozné ceny vzrastú o jedno percento. V tom prípade by Nemecko zaplatilo 77 miliárd eur naviac a Francúzsko 80,5 miliardy eur do roku 2025.

Kolaps Schengenu by ovplyvnil aj krajiny mimo tohto systému voľného pohybu osôb. Podľa štúdie by spoločné zaťaženie pre Spojené štáty a Čínu činilo v desiatich rokoch medzi 91 až 280 miliardami eur.

Dvadsaťdva štátov Únie

Schengenské dohody vytvárajú priestor, v ktorom môžu jeho obyvatelia cestovať bez hraničných kontrol a ktorého členské krajiny spolupracujú v otázkach vnútra a justície. Prvú schengenskú dohodu podpísali v roku 1985 Belgicko, Luxembursko, Nemecko, Francúzsko a Holandsko. V súčasnosti obýva priestor takmer 420 miliónov ľudí. Jeho dohody plne uplatňuje 26 krajín - 22 štátov Európskej únie a tiež Island, Nórsko, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko.

Špekulácie o možnosti rozpadu Schengenu sa začali objavovať v posledných mesiacoch, kedy v súvislosti s utečeneckou krízou začali krajiny Únie zavádzať kontroly na hraniciach.

Migranti sa do Európy presúvajú po takzvanej Balkánskej trase, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy