Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Idomeni je žltačka typu A. Grécko sťahuje migrantov zo stanov
Zdielať na

V Idomeni je žltačka typu A. Grécko sťahuje migrantov zo stanov

ATÉNY / Grécko stupňuje snahu dostať tisíce utečencov od hranice s Macedónskom do prijímacích centier. V stanovom mestečku na hraniciach sa vyskytla žltačka.

Grécka vláda v nedeľu oznámila, že príjme tureckých pozorovateľov na ostrovy v Egejskom mori v rámci dohody o utečencoch. Turecko má podľa nej brať spať migrantov bez práva na azyl.

Zatvorené hranice

Na macedónskej hranici pri priechode Idomeni sa tlačí asi 12 000 utečencov, ktorý zavreli doteraz používanú trasu na ceste do Európy, keď Macedónsko prestalo tento týždeň migrantov púšťať na svoje územie. Žijú v stanoch v podmienky ich ubytovania komplikuje dážď a zlé počasie.

U deväťročnej Sýrčanky zdravotníci diagnostikovali žltačku typu A. Hepatitída tohto typu sa šíri kontaminovanou vodou, zeleninou a Ďalšími potravinami a tiež priamym kontaktom s nakazenou osobou. Vyskytuje sa hlavne v miestach so zlými hygienickými podmienkami.

Potýčky pre jedlo a drevo

Podľa gréckej tlače prepukávajú medzi utečencami potýčky pre jedlo a drevo na zakúrenie. Mnohí spia pod šírim nebom. Grécke úrady niekoľko dní rozdávajú letáky s informáciami o uzavretí balkánskej cesty a s výzvami k dobrovoľnému presunu do prijímacích centier inde v Grécku.

"Nejde nám len o to dostať ľudí z Idomeni, ale úplne tamojší tábor zlikvidovať," povedal agentúre Reuters zástupca vlády z krízového strediska pre utečencov.

Ubytovanie, jedlo a starostlivosť

Letáky budú medzi migrantmi distribuovať tiež na ostrovoch a v prístavoch, aby sa ľuďom k Idomene vôbec nevydávali.

"Grécko vám ponúkne ubytovanie, jedlo a zdravotnú starostlivosť," informuje leták v arabštine, paštó a perzštine.

SITA

Podľa námestníka gréckeho ministra obrany Dimitrisa Vitsasa mnohí migranti tvrdohlavo zostávajú na hranici, pretože čakajú na rozhodnutie summitu Európskej únie, ktorý sa bude konať budúci týždeň. "Hovoríme, že bez ohľadu na to rozhodnutie sú veľmi blízko hranice tri tábory," povedal Vitsas v televízii.

"Podmienky v Idomeni sa nedajú popísať, je to močiar vytvorený dažďom," povedal šéf gréckeho strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb Thanasis Giannopoulos.

Dievča so žltačkou

Dievča, ktorému diagnostikovali žltačku, je podľa neho v stabilnom stave. Až 400 ľudí z Idomeni zaočkujú proti hepatitíde a do Idomeni poslali cisterny s nezávadnou vodou.

V uplynulých 24 hodinách dorazilo na grécke ostrovy z Turecka ďalších 629 utečencov, v Grécku je ich teraz podľa vládnych údajov 41 000. Vláda oznámila, že príjme na ostrovy tureckých pozorovateľov, aby mohli naplniť obnovenú dohodu o navrátení tých utečencov, ktorí nemajú právo na medzinárodnú ochranu.

"Dúfame, že pozorovatelia dorazia na ostrovy, musíme nastoliť poriadok v tom utečeneckom chaose," povedal grécky minister pre migračnú politiku Jannis Muzalas.

Dohoda o navrátení migrantov

Atény a Ankara nedávno aktivovali staršiu dohodu o navrátení migrantov bez práva na medzinárodnú ochranu. Podľa nej by utečencov mohli vrátiť už 48 hodín od príchodu na ostrovy.

Opatrenie sa má dotknúť imigrantov z takzvaných bezpečných krajín, čo sú africké a ázijské štáty okrem Sýrie a Iraku, kde sa bojuje. Grécko už začalo niektorých utečencov vyhosťovať, začiatkom marca ich poslalo do Turecka niekoľko stoviek. Išlo o ľudí z Maroka, Alžírska a Tuniska.

Gréci chcú dostať migrantov z hraníc, pozrite si reportáž: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy