Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Macedónsko úplne zatvorilo hranice pred utečencami
Zdielať na

Macedónsko úplne zatvorilo hranice pred utečencami

SKOPJE / Macedónsko úplne uzavrela svoju hranicu pre utečencov, uviedla s odvolaním sa na nemenovaný policajný zdroj agentúra Reuters. Krajina tak reagovala na rozhodnutie Slovinska a Srbska, ktoré tiež začali uplatňovať nové opatrenia pre vstup na svoje územie.

Na grécko-macedónsku hranicu sa pritom tiesnia tisíce utečencov. Podľa macedónskeho ministerstva vnútra do krajiny v utorok z Grécka nevstúpil už žiaden migrant.

Slovinsko začalo od polnoci uplatňovať nový režim vstupu do schengenskej zóny a nebude preto prijímať migrantov bez platných víz a pasov, uviedla Ľubľana.

Zberný tábor

Na tieto zmeny ihneď reagoval Belehrad a oznámil, že zavedie rovnaké opatrenia na svojej južnej hranici s Macedónskom a Bulharskom, pretože si krajina nemôže dovoliť, aby "sa stala zberným táborom pre utečencov".

Krajiny na takzvanej balkánskej migračné trase - od Macedónska cez Srbsko, Chorvátsko a Slovinsko až po Rakúsko - začali už vo februári uplatňovať na hraniciach prísnejšie pravidlá pre vpúšťanie migrantov.

To viedlo k výraznejšiemu zníženiu počtu postupujúcich utečencov a k ich nahromadeniu v Grécku. V súčasnej dobe je tam na 37 000 utečencov, z toho najviac - vyše 13 000 - pri hraniciach s Macedónskom.

Pozrite si reportáž redaktorky Adriany Mikundovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy