Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Fatima žije s deťmi v špinavom stane na hranici. V Sýrii jej vyvraždili rodinu
Zdielať na

Fatima žije s deťmi v špinavom stane na hranici. V Sýrii jej vyvraždili rodinu

IDOMENI / Kurdka Fatima je jednou z tisícov utečencov, ktorí už týždne prespávajú v hrozných podmienkach na grécko-macedónskej hranici. Z rodnej Sýrie utiekla s deťmi a manželom potom, ako jej tam bomba zabila zvyšok rodiny. I keď macedónska hranica ostáva uzavretá, verí, že sa raz dostane na Západ.

Fatima je sýrska Kurdka. Má dve deti a manžela. Desaťročnú Hevu a 5-ročného chlapca Mohameda.

Každú noc, už takmer osem týždňov, spoločne zaspávajú v malom špinavom stane na gréckej hranici. 

Deti sú choré, prechladnuté. Aj preto sa v noci stále budia zo spánku.  

"S deťmi sa stále hrám, aby som ich zabavila. No aj keď sú malé, pýtajú sa, prečo sme na tomto špinavom a mokrom mieste, prečo sú hranice zatvorené. A ja im hovorím, aby vydržali, že sa dostaneme tam, kde nám bude dobre," hovorí.

Zabili jej rodinu

Fatima na hraniciach čaká so skupinou tridsiatich Kurdov. Keď žila v Sýrii a bol mier, nikdy nepremýšľala nad tým, že svoju milovanú krajinu niekdy opustí.

Počas vojny ale prišla o celú rodinu. Jedného dňa bomba zasiahla autobus, v ktorom cestovala jej matka s otcom, so sestrou a bratom. Na mieste boli mŕtvi. Jej malého chlapca črepiny taktiež poranili na hlave, no prežil.

Deťom varí každý deň mlieko s ryžou. Občas aj zemiaky. V blate sa deti hrajú s hračkami od dobrovoľníkov. Fatima tvrdí, že z gréckej hranice neodídu. Aj keby na otvorenie hraníc s Macedónskom mali čakať celý rok.

"Každá matka tu na hranici chce pre svoje deti dobrý a zmysluplný život, starať sa o deti v bezpečnej a dobrej krajine, preto čakáme a možno hranice pre nás otvoria,"
vysvetľuje.

Lepší život

Bežný deň Fatime ubieha rýchlo. Dopoludnia perie deťom, manželovi a sebe oblečenie, ktorá suší na plote tábora. V Sýrii pracovala ako zdravotná sestra. Na Západe chce robiť, čo bude môcť.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy