Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prísne strážený tábor na Lesbose. Migranti sú tu ako vo väzení
Zdielať na

Prísne strážený tábor na Lesbose. Migranti sú tu ako vo väzení

LESBOS / Na gréckom ostrove Lesbos úrady rozširujú jeden z najväčších utečeneckých táborov v krajine. Strážia v ňom ilegálnych migrantov čakajúcich na odsun mimo Európskej únie. Aktuálne tam zadržiavajú tisícky ľudí a samotní policajti tábor nazývajú väzením. V ostrovnom meste Moria nakrúcali reportér TV JOJ Rasťo Striško s kolegom Tomášom Szabom.

Ešte nedávno to bol utečenecký tábor, v ktorom sa migranti a utečenci mohli pohybovať voľne. Všetci do ostrovného mestečka Moria, vzdialeného len pár kilometrov od hlavného mesta, prišli po tom, ako sa na Lesbos prepravili z Turecka.

Teraz je to pevnosť, na ktorú robiť zábery, hoci aj z väčšej vzdialenosti, je zakázané.

Tábor grécke úrady nazývajú detenčným táborom. Aj štáb TV JOJ musel časť nakúteného materiálu vymazať.

Dvadsaťštyri hodín je toto zariadenie strážené gréckou políciou a grécki policajti hovoria, že ide o väzenie, v ktorom sú ľudia, ktorí budú musieť grécke ostrovy už o niekoľko dní opustiť.

Iná cesta nie je

Do detenčného tábora prichádzajú Pakistanci. Chcú požiadať v tábore grécke úrady o azyl. Po uzatvorení macedónskych hraníc sa ani oni už na Západ nedokážu inak dostať.

"V tábore je aktuálne zhruba tritisíc ľudí, číslo sa každým dňom mení. Turecko považujeme za bezpečnú krajinu, aby sme tu niekoho zo žiadateľov o ochranu či azyl vyhodnotili ako nevhodného pre návrat do Turecka. Musíme zistiť, či žiadateľovi naozaj hrozí v Turecku nebezpečenstvo alebo nie,"
povedal hovorca EASO Európskeho podporného úradu pre azyl Jean Pierre Schembri.

Podľa jeho slov je v tábore 65 úradníkov, ktorí v krátkom čase rozhodnú, o osude každého zadržiavaného cudzinca v tomto zariadení.

Grécke úrady v tomto tábore zadržiavajú prevažne Sýrčanov.

Tí začali protestnú hladovku, lebo mnohým z nich, aj napriek tomu, že pochádzajú zo Sýrie, hrozí to, že budú vrátení do Turecka.

"Tu protestuje už viac ako 100 ľudí, niektorí z nás držím hladovku viac ako tri dni," hovorí jeden z protestujúcich migrantov.

Prísne podmienky

Každý kontakt s novinármi cudzincom strážiaci policajti okamžite zakážu. Získať úradné povolenie na vstup do centra, je pre médiá takmer nemožné. Priamo s táborom susedí areál rozsiahleho kempu dobrovoľníkov.

Tu ešte začiatkom roka utečencom poskytovali stravu, ošetrenie, starali sa o deti a zabávali ich. Dnes je prázdne. Žije v ňom len 42-ročný Iránec Masud už dva mesiace.

"Dlhé roky mi islamský režim v Iráne ničil život a aj rodinu a teraz sa Brusel dohodne s Turkami? To nemôže byť pravda," hovorí.

Vôbec netuší, ako má s úradmi komunikovať, kde žiadať o pomoc, nevie, ako dlho ešte vydrží prežívať vo svojom stane, keďže na ostrov priplával pred 20. marcom, do políciou stráženého tábora ísť nemusí.

Pozrite si reportáž priamo z tábora:

Najčítanejšie správy