Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pápež vyzval k väčšiemu pochopeniu pre nedokonalých katolíkov
Zdielať na

Pápež vyzval k väčšiemu pochopeniu pre nedokonalých katolíkov

VATIKÁN / Vatikán zverejnil novú exhortáciu pápeža Františka nazvanú Amoris laetitia (Radosť lásky), v ktorej podľa agentúry AP nie sú žiadne zmeny v učení katolíckej cirkvi.

V spise, ktorý má 256 strán, pápež hovorí, že v zložitých otázkach pohlavného života, manželstva a rodinného života sa katolíci majú riadiť v prvom rade svojím vlastným svedomím.

František v exhortácii na viacerých miestach cituje svojich predchodcov v úrade, ale aj vlastné práce, a dáva najavo, že chce takmer revolúciu v spôsobe, akým kňazi sprevádzajú veriacich katolíkov, komentuje AP.

Duchovný rast

Pápež v spise píše, že cirkev nesmie súdiť a "hádzať kamene" do tých, ktorí vo svojom manželskom a rodinnom živote nedokážu naplniť ideály evanjelia. "Boli sme povolaní formovať svedomie, nie nahrádzať ho," zdôraznil pápež na adresu kňazov.

"Mysliac si, že všetko je čierne alebo biele, niekedy zatvárame cestu k milosti a duchovnému rastu," upozorňuje pápež kňazov.

Dobro pre cirkev a rodinu

Apoštolská exhortácia čerpala zo záverov dvoch biskupských synod uskutočnených v rokoch 2014 a 2015. Dokument pozostáva z deviatich kapitol, v ktorých sa pápež venuje manželstvám, rozvodom a novým manželstvám, ale aj predmanželskej príprave či výchove detí. František zdôrazňuje, že sviatosť manželstva i rodina sú "základným dobrom spoločnosti". "Rodina je dobrom pre cirkev a cirkev dobrom pre rodinu," píše František.

Pápež sa v tejto súvislosti zmieňuje o cirkvou povolenej metóde plánovaného rodičovstva, keď sa pár zdržiava pohlavného styku počas plodných dní ženy - najvyšší pontifex má tým však na myslí len to, že metódy ako táto majú byť uprednostňované, nie že ostatné sú zakázané.

Realita verzus ideál

Kňazom pápež vytýka, že sa priveľmi zamerali na ideál, a nie na realitu manželského života. "Táto nadmerná idealizácia, zvlášť keď sa nám nepodarilo inšpirovať dôverou v Božiu milosť, nepomohla tomu, aby sa manželstvo stalo žiaducejším a atraktívnym, ale práve naopak," upozornil František.

Pápež v exhortácii pomyselne "podáva ruku" rozvedeným, ktorí znovu uzavreli manželstvo - podľa jeho názoru je dôležité, aby títo ľudia vedeli, že sú súčasťou cirkvi a nie sú exkomunikovaní.

Voľné vzťahy

Pápež priznáva aj hodnotu voľných zväzkov, nemení však učenie cirkvi o manželstve. Zachováva aj direktívy ohľadom homosexuálov, o ktorých sa však texte takmer ani nezmieňuje a ich zväzky katolícka cirkev odmieta uznávať.

Teológovia však upozorňujú, že pápež homosexuálov nevníma ako osobitnú skupinu ľudí, v texte sú teda "prítomní", aj keď sa o nich explicitne nezmieňuje, zahŕňa ich do kategórie "ľudí ocitnuvších sa v zložitej situácii".

Integrácia do cirkvi

Pápež v exhortácii čiastočne vychádza v ústrety očakávaniam rozvedených katolíkov, ktorí uzavreli nové manželstvo, keď vyzýva na ich integráciu do cirkvi, aby ich sprevádzali kňazi i spoločenstvo veriacich, a odmieta ich zatracovanie.

Text však neobsahuje priamu zmienku o pristupovaní rozvedených k svätému prijímaniu, ktoré býva vrcholom liturgie. O eucharistii sa v exhortácii hovorí, že "nie je cenou určenou pre dokonalých, ale štedrou odmenou a potravou pre slabých".

Homosexualita

Francúzsky teológ Cédric Burgun ale vysvetlil, že v exhortácii sa naznačuje, že kňaz za istých okolností - po dôkladnom spoznaní a sprevádzaní daného človeka - môže dospieť k poznaniu, že pomoc cirkvi tomuto človeku sa môže konkretizovať do podoby prístupu k sviatostiam.

Homosexualite sú v celom texte venované len dva odseky. Pápež v nich vyzýva sprevádzať rodiny, "v ktorých niektorý z členov prejavuje tendenciu k homosexualite".

Dôstojnosť a úcta

"U všetkých ľudí, bez ohľadu na ich sexuálnu tendenciu, treba rešpektovať ich dôstojnosť a prijímať ich s úctou," píše pápež, ale súčasne zdôrazňuje, že niet dôvodu na hľadanie adaptácií či analógií, a to ani vzdialených, medzi homosexuálnymi zväzkami a Božím plánom pre manželstvo a rodinu.

Exhortáciu vo Vatikáne pred novinármi prezentovali viedenský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn a kardinál Lorenzo Baldisseri, ako aj ďalší spolutvorcovia či znalci tohto textu.

Reportáž o exhortácii spracovala redaktorka Adriana Mikundová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy