Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pápeža na krížovej ceste v Koloseu strážili špeciálne jednotky
Zdielať na

Pápeža na krížovej ceste v Koloseu strážili špeciálne jednotky

RÍM / Zvýšené bezpečnostné opatrenia sprevádzali procesiou pútnikov na čele s pápežom Františkom na večernej krížovej ceste v rímskom Koloseu. Týmto obradom si kresťania na Veľký piatok pripomínajú poslednú cestu Ježiša Krista pred ukrižovaním.

Po utorkových teroristických útokoch v Bruseli bezpečnosť veriacich strážili príslušníci talianskej protiteroristickej jednotky.

Desaťtisíce ľudí museli absolvovať prísne bezpečnostné prehliadky. Pápež počas večernej kázne odsúdil "bezpríkladné násilie" islamských radikálov.

Počas obradu zazneli slová namierené proti odmietaniu utečencov, sexuálnemu zneužívaniu detí či ich vykorisťovaniu v baniach, ale aj slová odsudzujúce zlé správanie sa voči starým a opusteným ľuďom.

Krížovú cestu si nenechali ujsť davy ľudí:

SITA

Násilie islamských radikálov

Na záver krížovej cesty František počas prejavu k veriacim skritizoval "bezpríkladné násilie" islamských radikálov, ale aj údajne necitlivý prístup Európanov voči státisícom migrantov prichádzajúcich do Európy.

Stredozemné a Egejské more "sa stalo neukojiteľným pohrebiskom, obrázkom nášho bezcitného, umrtveného svedomia," prehlásil podľa AFP pápež počas modlitby. "Odsúdil aj "prejavy fundamentalizmu a teroristické činy páchané príslušníkmi niektorých náboženstiev, ktorí znesväcujú meno Božie a využívajú Najsvätejšie meno k ospravedlniu bezpríkladného násilia."

Hlava katolíckej cirkvi sa ale vyjadrila rovnako proti pedofilným kňazom, ktorí "zbavujú nevinných ich dôstojnosti."

Štrnásť zastavení

Krížová cesta je považovaná za jeden z vrcholov pašiového týždňa. Ten začal Kvetnou nedeľou a skončí sa cez víkend. Samotná krížová cesta prebieha podľa tradičnej schémy štrnástich pašiových zastavení.

Zamyslenia k štrnástim zastaveniam krížovej cesty na tému "Boh je milosrdenstvo" pripravil arcibiskup z Perugie kardinál Gualtiero Bassetti. Nosením dreveného kríža boli tento rok poverení dvaja Sýrčania, jedna Ruska, Číňanka a muž zo Stredoafrickej republiky.

Pápež v sobotu večer povedie liturgiu veľkonočnej vigílie. V nedeľu, kedy si kresťania pripomínajú aj Kristovo zmŕtvychvstanie, prenesie pápež na poludnie na námestí Sv. Petra svoje veľkonočné posolstvo a požehnanie Urbi et orbi (Mestu a Svetu).

Do rímskeho Kolosea prišli davy ľudí:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy