Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pápež o víruse zika: potrat je zločin, antikoncepcia je menšie zlo
Zdielať na

Pápež o víruse zika: potrat je zločin, antikoncepcia je menšie zlo

VATIKÁN / Interrupcia je "zločin" a antikoncepcia môže byť výnimočne považovaná za menšie zlo, vyhlásil pápež František, keď v lietadle pri návrate z Mexika odpovedal na otázku, akými prostriedkami možno bojovať proti šíreniu vírusu zika.

"Potrat nie je menšie zlo, je to zločin," povedal pápež. Ale "vyhnúť sa tehotenstvu nie je absolútne zlo", dodal v narážke na antikoncepciu.

Pri jasnom rozlišovaní medzi potratom a antikoncepciou František tiež pripomenul svojho predchodcu Pavla VI., ktorý stál na čele cirkvi v rokoch 1963 až 1978 a svojho času povolil mníškam v Kongu antikoncepciu, pretože bývali znásilňované vojakmi.

Potrat verzus antikoncepcia

Tieto výnimočné prípady ale nespochybnili učenie Vatikánu, ktorý stále bojuje proti potratom a antikoncepcii.

"Nesmieme si pliesť zlo, ktoré spočíva v zabránení tehotenstva, s potratom. Potrat nie je teologický problém. Je to ľudský, lekársky problém. Zabíja sa človek pre záchranu iného. To je zlo samo o sebe. Nie ej to náboženské zlo, ale ľudské zlo," argumentoval František. "Naopak, zabrániť tehotenstvu nie je absolútne zlo, a v prípade Pavla VI. to bolo jasné. Vyzývam tiež lekárov, aby urobili všetko pre nájdenie očkovacej látky proti vírusu zika," dodal.

Prípady nákazy vírusom, ktorý pravdepodobne spôsobuje vývojovú poruchu mozgu u ľudských plodov, sa podľa Svetovej zdravotníckej organizácie objavili už v 39 krajinách sveta.

Prístup k antikoncepcii

OSN začiatkom mesiaca požiadala postihnuté krajiny, aby umožnili ženám prístup k antikoncepcii a k potratom. Mnohé latinskoamerické krajiny totiž nepovoľujú ani interrupciu, ani antikoncepčné tabletky.

Zástupca Vatikánu pri OSN, arcibiskup Bernardito Auza v utorok vyhlásil, že sexuálna zdržanlivosť je najlepší spôsob, ako sa vyhnúť nákaze, a vyjadril znepokojenie nad výzvami k liberalizácii protipotratových zákonov a nad dostupnosťou antikoncepcie v celom regióne.

Vlastné svedomie

Stanica BBC na svojej web stránke poznamenala, že pápežove vyjadrenia ohľadne zabráneniu tehotenstva v oblastiach, kde vyčíňa vírus zika, prichádzajú v nesmierne dôležitom momente. Pápež naznačil nečakanú otvorenosť k myšlienke používať antikoncepciu k zabráneniu ďalšieho šírenia nákazy, čo katolíckym rodinám v postihnutých oblastiach otvára dvere k možnosti riadiť sa v tejto veci vlastným svedomím.

Slovensko má prvé obmedzenie pre šíriaci sa vírus zika, pozrite si analýzu z Novín o 17tej:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy