Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Európa hlási stále viac nakazených vírusom zika
Zdielať na

Európa hlási stále viac nakazených vírusom zika

VIEDEŇ / Počet importovaných prípadov výskytu vírusu zika v Európe sa stále zvyšuje. Rakúsko zatiaľ registruje tri prípady zavlečenia vírusu do krajiny, a to jeden z Brazílie a dva z Kolumbie. V Nemecku registrujú doteraz 20 prípadov. Prvý prípad hlásia aj z Ruska, kde prítomnosť vírusu potvrdili vyšetrenia v organizme ženy, ktorá pricestovala z Dominikánskej republiky.

Viedenský virológ Stephan Aberle informoval, že tri prípady infekcie v Rakúsku majú priebeh bez akýchkoľvek komplikácií. U žien, ktoré neboli tehotné, ich sprevádzali vyrážky a bolesti kĺbov.

Väčšina infekcií spôsobených vírusom prebieha bez symptómov, niektoré sprevádzajú príznaky podobné chrípke.

Stav pohotovosti

Vírus zika sa veľmi rýchlo šíri po celej Latinskej Amerike a Svetová zdravotnícka organizácia v súvislosti s ním vyhlásila nedávno stav medzinárodnej pohotovosti, ktorý naposledy platil po vypuknutí epidémie eboly v západnej Afrike v roku 2014.

Pravdepodobné prepojenie medzi vírusom zika a dvoma neurologickými poruchami - mikrocefáliou u novorodencov a autoimunitným ochorením dospelých známym ako Guillainov-Barrého syndróm - by mali objasniť priebehu nasledujúcich týždňov, uviedla to pred troma dňami v Ženeve zástupkyňa riaditeľky Svetovej zdravotníckej organizácie Marie-Paule Kieny.

"Máme niekoľko ďalších týždňov na to, aby sme si boli istí kauzalitou, avšak prepojenie medzi vírusom zika a Guillainovým-Barrého syndrómom je vysoko pravdepodobné," informovala.

Slovensko má prvé obmedzenie pre šíriaci sa vírus zika, pozrite si analýzu z Novín o 17tej:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy