Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Čisté priateľstvo so ženou nie je hriechom, povedal pápež
Zdielať na

Čisté priateľstvo so ženou nie je hriechom, povedal pápež

VATIKÁN / Aj pápeži môžu prežiť "zdravé a sväté" priateľstvo so ženami, povedal pápež František. Reagoval tak na nedávne blízky vzťah medzi zosnulým pápežom Jánom Pavlom II. a vydatou ženou, americkou filozofkou poľského pôvodu Annou-Teresou Tymienieckou, ktorého existenciu v pondelok zverejnila televízia BBC v programe Panorama.

Blízky vzťah dvojice odhalila bohatá korešpondencia, uložená v archíve Poľskej národnej knižnice, ktorá nebola prístupná verejnosti. Predstavitelia knižnice, ktorí zmienené listy čítali, naznačili, že Tymieniecká mohla byť do pápeža zaľúbená, on však ich vzťah udržoval len v priateľskej a intelektuálnej rovine.

František, ktorý na otázky novinárov odpovedal v lietadle počas spiatočnej cesty z Mexika, uviedol, že o tomto priateľstve vedel. Podľa jeho slov vo všeobecnosti platí, že akémukoľvek mužovi, ktorý nie je schopný mať so ženou dobrý vzťah, "niečo chýba".

Nedocenené ženy

Samotný František uviedol, že si rady žien veľmi cení, keďže "sa na veci dívajú iným spôsobom" ako muži. "Priateľstvo so ženou nie je hriech. Romantický vzťah, so ženou, ktorá nie je tvojou manželkou, to je hriech. Aj pápež ako muž potrebuje poznať ženský pohľad na vec. A jeho srdce dokáže mať zdravé sväté priateľstvo so ženou. Poznáme veľa prípadov takýchto vzťahov z histórie, František z Assisi sa priatelil s Klárou, Ján z Kríža s Teréziou. Nemusíme sa teda obávať, že išlo niečo nečisté.," uviedla hlava katolíckej cirkvi, ktorú citovala agentúra AP.

Cirkev podľa Františka stále nedocenila, akú významnú úlohu môže zohrávať žena v živote kňaza, v zmysle poskytovania rád, pomoci a zdravého priateľstva.

Pozrite si príhovor pápeža v lietadle:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy