Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pápež počas veľkonočnej omše vyzval na boj proti zlu zbraňami lásky
Zdielať na

Pápež počas veľkonočnej omše vyzval na boj proti zlu zbraňami lásky

VATIKÁN / Pápež František vyzval vo svojom tradičnom veľkonočnom posolstve na použitie "zbraní lásky" v boji proti zlu, ktoré sa prejavuje v podobe "slepého a krutého násilia".

V rámci omše na vatikánskom Námestí svätého Petra, ktorá bola oslavou Ježišovho zmŕtvychvstania, hovoril okrem násilia taktiež o nespravodlivosti a hrozbách voči mieru v mnohých častiach sveta.

"Nech nás (vzkriesený Ježiš) na tento veľkonočný sviatok priblíži k obetiam terorizmu, tejto slepej a krutej podoby násilia, ktorou sa naďalej prelieva krv v rôznych častiach sveta," povedal pápež z balkóna Baziliky svätého Petra necelý týždeň po útokoch teroristov v Bruseli.

Zbrane lásky

Okrem udalostí v Belgicku z 22. marca poukázal taktiež na podobné útoky v Turecku, Nigérii, Čade, Kamerune, na Pobreží Slonoviny a v Iraku.

"Zbraňami lásky Boh porazil sebectvo a smrť," pripomenul pápež vo svojom posolstve Urbi et orbi (Mestu a svetu). Na veľkonočnej omši vo Vatikáne sa tento rok opäť zúčastnili desaťtisíce ľudí, ktorých vzhľadom na obavy z terorizmu podrobovali prísnym bezpečnostným kontrolám.

Medzi veriacimi na dnešnej omši vo Vatikáne boli aj bývalý kráľ a kráľovná Belgicka - Albert II. a Paola, ktorá pochádza z Talianska:

SITA

Riešenie konfliktu v Sýrii

V iných častiach svojho posolstva František vyjadril nádej, že najnovšie rokovania prinesú riešenie konfliktu v Sýrii a podarí sa tak ukončiť "smutnú stopu skazy, smrti, pohŕdania humanitárnym právom a rozpadu občianskej súdržnosti".

Vyzval tiež Európanov, aby "nezabúdali na mužov a ženy hľadajúcich lepšiu budúcnosť a čoraz početnejší zástup migrantov a utečencov, vrátane mnohých detí, unikajúcich pred vojnou, hladom, chudobou a sociálnou nespravodlivosťou".

Pozrite sa, ako to vyzeralo na Námestí Sv. Petra vo Vatikáne. Prišli desaťtisíce ľudí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy