Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pápežovo požehnanie v Ecatepecu: Nech je Mexiko krajinou možností
Zdielať na

Pápežovo požehnanie v Ecatepecu: Nech je Mexiko krajinou možností

ECATEPEC / Pápež František slúžil v nedeľu počas druhého dňa svojej návštevy Mexika omšu v meste Ecatepec ležiacom necelých 30 kilometrov od metropoly tejto krajiny.

Pred desaťtisícmi veriacich pripomenul osudy zúfalých migrantov, ktorí z Mexika odchádzajú do neznáma. Podľa Svätého otca by mali Mexičania urobiť všetko pre to, aby sa z ich vlasti stala krajina možnost", odkiaľ nie je nutné emigrovať a kde nie je nutné nechať sa vykorisťovať, aby mal človek prácu, uviedol Vatikánsky rozhlas.

Bez oplakávania

Mexiko by podľa pápeža nemalo oplakávať mužov, ženy, mladých ľudí a deti, ktorí prídu o život vďaka pašerákom smrti. Narážal tým na skutočnosť, že každý rok prekračujú mexicko-americké hranice tisíce migrantov utekajúcich pred chudobou, pričom mnohí vyčerpávajúcu a nebezpečnú cestu neprežijú.

Deň predtým František ostro kritizoval elitu Mexika kvôli rozsiahlej korupcii a sociálnym neduhom.

Násilie na ženách

František sa rozhodol ako prvý pápež navštíviť práve Ecatepec aj preto, aby miestnych obyvateľov povzbudil v neľahkej situácii. Oblasť je totiž známa vysokou kriminalitou a násilím najmä na ženách a trpí extrémnou chudobou. 

Tamojších obyvateľov podľa agentúry DPA vyzval, aby sa nevzdávali radosti a nádeje. V homílii kritizoval existenciu spoločnosti niekoľkých a pre niekoľkých. Veriacich varoval pred pokušením bohatstva, márnivosti a pýchy.

Otvorený papamobil

Napriek chladnému počasiu absolvoval František celú cestu z nunciatúry v hlavnom meste Mexika do Ecatepecu v otvorenom papamobile. Vítali ho nadšené davy.

Po omši zavítal pápež do detskej nemocnice Federica Gómeza v mexickej metropole, kam ho sprevádzala prvá dáma Angélica River.

V pondelok má hlava katolíckej cirkvi na programe návštevu provincie Chiapas, ktorá patrí medzi najchudobnejšie regióny Mexika. Okrem iného sa stretne s miestnymi domorodými komunitami, tvoriaci tretinu obyvateľstva Chiapasu.

Pozrite si zábery z pápežovej cesty v Ecatepecu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy