Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na návšteve Mexika bude pápež František hovoriť o násilí i chudobe
Zdielať na

Na návšteve Mexika bude pápež František hovoriť o násilí i chudobe

VATIKÁN / Pápež František v piatok začal šesťdňovú návštevu Mexika. Počas nej bude hovoriť najmä o násilí, chudobe a migrácii. Cieľom jeho cesty je tiež oživiť upadajúcu vieru v krajine.

Cestou do Mexika sa pápež na Kube stretne s ruským patriarchom Kirillom. Bude to prvé stretnutie najvplyvnejších predstaviteľov oboch cirkví v dejinách.

Prenasledovanie kresťanov

S patriarchom Kirillom má František hovoriť o prenasledovaní kresťanov na Blízkom východe, ale napríklad aj o politickej a sociálnej situácii na Ukrajine. Rímskokatolická a pravoslávna cirkev sa rozišli v 11. storočí.

Tendencie k zblíženiu prerušil pád komunizmu vo východnej Európe a obnovenie náboženskej slobody. Ruská pravoslávna cirkev vinila Vatikán zo snahy získať vplyv v niektorých regiónoch prostredníctvom gréckokatolíckej cirkvi.

Siedma pápežská návšteva

Prvý latinskoamerický pápež František (pôvodom z Argentíny) je treťou hlavou katolíckej cirkvi, ktorá do Mexika zavíta. Prvý bol v roku 1979 Ján Pavol II., zatiaľ posledný na jar 2012 Benedikt XVI. Celkovo ide o siedmu pápežskú návštevu tejto krajiny.

SITA

František začne oficiálne program v sobotu v mexickej metropole, kde sa stretne s prezidentom Enriquom Peñom Nietom v večer bude slúžiť omšu v Bazilike Panny Márie Guadalupskej.

Návšteva Chiapasu

V pondelok zavíta do najchudobnejšieho štátu Mexika, Chiapasu, kde bude mať omšu pre domorodé obyvateľstvo a vyhlási tam dekrét, ktorý umožní slúžiť omše v domorodých jazykoch.

Návštevu Mexika zakončí František oficiálne v stredu, kedy bude slúžiť omšu v meste Ciudad Juárez na hraniciach so Spojenými štátmi. Očakáva sa, že ju bude sledovať aj asi 50 000 ľudí na druhej strane hranice v El Pase. František chce týmto gestom protestovať proti xenofóbii.

Pápež František si v Mexiku vyskúšal aj typické sombrero: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy