Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pápež František prehovoril k ľuďom, burcoval proti ľahostajnosti
Zdielať na

Pápež František prehovoril k ľuďom, burcoval proti ľahostajnosti

VATIKÁN / Pápež František vo svojom prvom posolstve v roku 2016 zdôraznil, že nastal čas skoncovať s ľahostajnosťou a "falošnou neutralitou" voči nespravodlivosti, prenasledovaniu, vojnám a biede, ktoré postihujú mnohých ľudí na svete. Ľudia sa divia, ako je možné, že arogancia mocných naďalej ponižuje slabých a vytláča ich na okraj sveta.

Pápež František sa počas omše za mier v bazilike svätého Petra pozastavil aj nad tým, ako dlho bude ľudské zlo zasievať násilie a nenávisť. Upozornil, že muži, ženy i deti riskujú svoje životy, aby utiekli pred vojnou, hladom a prenaslednovaním.

Koniec ľahostajnosti

František vyzval veriacich, aby prekonali ľahostajnosť aj falošnú neutralitu, ktorá im bráni zdielať osud trpiacich, aby zastavili "gejzír biedy" a aby vytvorili spravodlivejší svet, v ktorom by si ľudia boli viac bratmi a aby sa každý mohol tešiť z mieru a harmónie.

SITA

Omša sa odohrávala za prísnych bezpečnostných opatrení, poznamenala agentúra Reuters. Policajti prehľadávali tašky ľuďom ďaleko pred svätopeterským námestím a asi 10 000 ľudí muselo podstúpiť podobnú bezpečnostnú kontrolu ako na letisku.

Pozitívne správy

Pápež už vo štvrtok nabádal médiá, aby dávali väčší priestor pozitívnym a inšpirujúcim príbehom, ktoré by vyvažovali doterajšiu prevahu zla, násilia a nenávisti vo svete. Argentínsky prelát, ktorý sa na čelo katolíckej cirkvi dostal v roku 2013, tiež odsúdil "neuhasiteľnú túžbu po moci a bezdôvodné násilie", ktoré poznamenali rok 2015.

Pápež František sa prihovoril ľuďom, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy