Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Pápež František krstil deti. Ich matky vyzval, aby v chráme pokojne dojčili
Zdielať na

Pápež František krstil deti. Ich matky vyzval, aby v chráme pokojne dojčili

Zdroj: SITA

VATIKÁN / Pápež František v nedEľu v Sixtínskej kaplnke pokrstil 26 detí - 13 dievčat a 13 chlapcov. Mnohé z nich pokrstili ako Francesco či Francesca. Obrad sa uskutočnil v deň, keď katolícka cirkev slávi Sviatok Pánovho krstu. Pápež zároveň matky detí vyzval, aby v chráme, v prípade potreby, pokojne dojčili.

V krátkom improvizovanom príhovore pápež rodičom i krstným rodičov pripomenul význam sviatosti krstu, keď zdôraznil, že ide o odovzdanie viery z jednej generácie na druhú, a vyzval ich nasledovať príklad Ježišových rodičov - Márie a Jozefa, ktorí s ním 40 dní po narodení prišli do jeruzalemského chrámu, aby ho predstavili Bohu.

"Títo chlapci a dievčatá po pár rokoch zaujmú vaše miesta s inými deťmi, vašimi vnúčatami, a budú žiadať o to, o čo aj vy dnes: Vieru, ktorú nám dáva krst a ktorú budú niesť vo svojom srdci a svojej duši," povedal František.

Dojčili v chráme

Svätý Otec zdôraznil, že viera je najväčším dedičstvom, ktoré rodičia môžu odkázať svojim deťom. Prízvukoval, že "viera sa nesmie stratiť, treba sa starať, aby rástla, a stala sa dedičstvom".

Omša spojená s krstom detí sa konala v intímnej a rodinnej atmosfére. Rodičmi detí sú väčšinou zamestnanci Vatikánu. Podľa agentúry AP matky viackrát dojčili svoje plačúce deti, k čomu ich povzbudil aj pápež, keď na záver homílie povedal: "Ak tvoje dieťa plače, je hladné, nakŕm ho. Neváhaj a urob to spokojne aj tu".

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy