Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Abdul robil v domovine pre premiéra, teraz žije s rodinou v špinavom tábore
Zdielať na

Abdul robil v domovine pre premiéra, teraz žije s rodinou v špinavom tábore

ATÉNY / Grécke úrady tvrdia, že pre migrantov pripravili nové tábory, v ktorých budú dôstojne čakať na vyriešenie ich pobytu na území Európskej únie. Štáb TV JOJ sa pozrel dovnútra takéhoto tábora a priamo v uliciach Atén sa porozprával s jedným z jeho obyvateľov - mladým Afgancom, ktorý utiekol z krajiny po tom, ako sa stal doma nepohodlným.

Takmer všetci ľudia, ktorých do nových táborov nasťahovali miestne úrady, najskôr žili na ulici, prevažne v afganskom ghette Victoria square.

To bolo ešte vlani v októbri zaplnené stanmi, v ktorých prežívali tisícky ľudí, prevažne rodiny s malými deťmi. Teraz v tábore, žijú pohromade v prerobených kanceláriách niekdajšej firmy v stanoch, v špine s obmedzenými možnosťami na osobnú hygienu. Počas dňa sa táborom neustále ozýva detský plač.

Na ulici 

V uliciach Victoria square dnes nenájdete žiadne stany, v ktorých by bývali utečenci alebo migranti, napriek tomu toto námestie stále obývajú ľudia prevažne z Afganistanu.

Tí sem prichádzajú počas dňa z neďalekého tábora práve preto, lebo tvrdia, že v tých, ktoré im pripravila grécka vláda, je to horšie, ako by ostali žiť tu na ulici.

Musel ujsť

Čas tu trávi aj Abdul Matin Panjšhíry. Nenápadný muž je bývalý člen kancelárie terajšieho predsedu vlády Abdullah Abdullaha. Tvár sa bojí ukázať, nechce spôsobiť problémy rodine v Afganistane. Utiekol so štyrmi deťmi a s manželkou.

"Vláda v Afganistane funguje ako mafia, prezident Afganistanu podporuje teroristov z Daeš a Talibanu. Ja som pracoval pre jeho rivala Abdullaha, ktorý voľby prehral. Vyhrážali sa mi, že ma zabijú,"
hovorí Abdul.

Tento 30-ročný niekdajší vysokopostavený afganský úradník dnes žije v utečeneckom tábore. Zatiaľ čo ukazoval talibanské dokumenty, v ktorom sa mu vyhrážali, že ak neopustí svojho šéfa zahynie, jeho dcéra líže zmrzlinu - sladkosť, ktorú už dlho nemala.

"Ja som už kontaktoval aj prezidenta Abdullaha cez jeho hovorcu a prvého sekretára, aby mi teraz pomohol. Nikdy nepoviem, že Abdullah bol zlý človek, no dnes mi pomôcť nechce. Ja a moja rodina, a to ako sme dopadli, ho nezaujíma," priznáva Abdul.

Lepší život

Podvečer sa tento vzdelaný Afganec pobral z ulíc Victoria square späť do špinavého štátneho tábora. V Grécku o azyl nepožiada, počká na otvorenie hraníc, aby prešiel do Nemecka.

Myslí si, že práve jeho bývalá práca mu otvorí cestu do krajiny, v ktorej chce byť užitočný. Plynule hovorí rusky. Reč sa naučil v Moskve, kde strávil služobne niekoľko mesiacov.

Pozrite si reportáž priamo z Grécka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy