Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štyri lode s utečencami sa prevrátili v Stredozemnom mori, hľadajú stovky ľudí
Zdielať na

Štyri lode s utečencami sa prevrátili v Stredozemnom mori, hľadajú stovky ľudí

RÍM / Po potopení štyroch lodí s migrantmi, ktoré smerovali z Egypta do Talianska, sa v Stredozemnom mori najskôr utopili stovky ľudí. Správy o tragickej havárii potvrdili talianske úrady, ministerstvo zahraničných vecí ale zatiaľ počet obetí neuviedlo.

Agentúra ANSA s odkazom na informácie zverejnené arabským vysielaním stanice BBC pôvodne informovala o tom, že pátrajú po asi 400 utečencoch najmä zo Somálska, Etiópie a Eritrey.

Informácie o havárii ako prvý oznámil BBC somálsky veľvyslanec v Egypte. Podľa neho sa zatiaľ podarilo zachrániť len asi tri desiatky ľudí, ktorí na lodiach mierili do Talianska.

Ďalšia tragédia

Prvé oficiálne potvrdenie o nehode prišlo od talianskeho prezidenta Sergia Matarelliho, ktorý pri prejave pri príležitosti zverejnenia nominácii na talianske filmové ceny hovoril "o ďalšej tragédii v Stredozemnom mori, pri ktorej podľa všetkého zomrelo niekoľko stoviek ľudí".

SITA

Správy o veľkom počte mŕtvych potvrdil v Luxembursku aj taliansky minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni. "Je isté, že tu presne po roku máme opäť tragédiu v Stredozemnom mori," povedal šéf diplomacie s odkazom na nehodu z apríla 2015, pri ktorej pri líbyjskom pobreží zomrelo pravdepodobne vyše 800 ľudí.

Ďalšia záchrana

Agentúra ANSA informovala aj o ďalšej záchrannej operácii, ktorá sa odohrala v nedeľu neskoro večer. Súkromná záchranná loď Aquarius pod vedením talianskej pobrežnej stráže priplávala vo vzdialenosti asi 30 kilometrov od líbyjského pobrežia na pomoc ľuďom v člen, ktorý smeroval tiež do Talianska. Do bezpečia previezla 108 ľudí vrátane piatich žien. Na palube člnu ale objavila šesť mŕtvych tiel. Ďalších 21 ľudí hľadajú.

SITA

Európa sa obáva, že pre situáciu v Grécku, kde po uzatvorení hraníc balkánskych štátov uviazlo asi 50 000 utečencov, budú teraz migranti znovu častejšie využívať iné trasy vedúce k európskym brehom. Najviac cestu z Egypta a Líbye do Talianska. Tamojšia pobrežná stráž v minulom týždni v Stredozemnom mori zachránila vyše 2 000 utečencov.

Napätie stúpa aj v samotných táboroch, v Paríži sa migranti pustili do seba navzájom:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy