Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kvóty rozhádali poslancov, europarlament ich nakoniec podporil
Zdielať na

Kvóty rozhádali poslancov, europarlament ich nakoniec podporil

ŠTRASBURG / Poslanci Európskeho parlamentu sa na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu zhodli na tom, že centralizovaný azylový systém by Európskej únii umožnil lepšie zvládať prílev migrantov a žiadateľov o azyl.

Europoslanci v rámci nelegislatívneho uznesenia požadujú vytvorenie bezpečných a legálnych spôsobov vstupu občanov tretích krajín na územie EÚ bez toho, aby museli riskovať svoje životy a obracať sa na pašerákov.

Radikálna reforma

Európsky parlament poukázal na to, že súčasný azylový systém sa nedokáže vyrovnať s rastúcim počtom prichádzajúcich migrantov a vyzval na radikálnu reformu takzvaných dublinských pravidiel.

"Už žiadne krízové riešenie na krízové situácie. Chceme udržateľnú dlhodobú víziu," povedala autorka uznesenia Roberta Metsola z Európskej ľudovej strany.

"Požadujeme záväzný rozmiestňovací mechanizmus prostredníctvom takzvaných humanitárnych koridorov. Navrhujeme centrálny kolektívny systém rozdelenie zodpovednosti," uviedol autorka uznesenia Kashetu Kyenge z Aliancie socialistov a demokratov.

Centralizovaný zber a rozdeľovanie žiadostí

Poslanci zároveň navrhli zriadenie centralizovaného systému zberu a rozdeľovania žiadostí o azyl, ktorého súčasťou by mohli byť aj kvóty pre každý členský štát EÚ.

Tento systém by mal fungovať na báze vstupných centier - takzvaných hotspotov, z ktorých by sa žiadatelia prerozdeľovali medzi jednotlivé členské štáty.

Dlhodobý problém s kvótami

S tým má Slovensko dlhodobý problém, krajina sa nachádza na chvoste v počte udeľovaní azylu. Udelili sme ich osem. "Musíme zachovať súčasný stav rozhodovania národných štátov, kedy majú právomoc rozhodnúť sa koho chcú prijať," hovorí slovenský europoslanec za Európsku ľudovú stranu Ivan Štefanec.

Slvoenskí europoslanci chcú poukázať aj na to, že nefunguje ani súčasný systém kvót v krajinách, ktoré ich neodmietli. "Prerozdeľovací systém sa absolútne nepodarilo využiť," hovorí Monika Flašíková Beňová z Aliancie socialistov a demokratov.

"Z tisícov ľudí je len pár stoviek, ktorí sa dostali do konečných krajín," uviedla Jana Žitňanská zo strany Európski konzervatívci a a reformisti.

Europoslanci schválili uznesenie vypracované maltskou poslankyňou Robertou Metsolovou a talianskou poslankyňou Kashetu Kyengeovou v pomere hlasov 459:206.

V europarlamente v Štrasburgu nakrúcal reportér Richard Juriš:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy