Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rakúsko: Už nemôžeme tolerovať, že Slovensko odmieta utečencov
Zdielať na

Rakúsko: Už nemôžeme tolerovať, že Slovensko odmieta utečencov

VIEDEŇ, BRATISLAVA / Rakúsky minister obrany Hans Peter Doskozil kritizoval Slovensko, Českú republiku a Maďarsko za ich postoj k migračnej kríze, a to najmä s odkazom na chýbajúce solidaritu s ostatnými krajinami Európskej únie.

V rozhovore, ktorý v sobotu zverejnil nemecký spravodajský server Spiegel Online, Doskozil povedal, že je neakceptovateľné, aby sa krajiny, ktoré dostávajú z únie toľko finančných prostriedkov v prípade krízy odmietali podieľať na spoločnom riešení.

"Už nemožno ďalej tolerovať, aby sa čistí príjemcovia finančných prostriedkov z EÚ ... krajiny, ktorým sa oplatilo toľko peňazí, v prípade akéhokoľvek problému obrátili chrbtom a povedali: Nie. U ich obyvateľov to možno má ohlas, nezlučuje sa to ale s myšlienkou solidarity v EÚ," odpovedal minister na otázku, čo v súvislosti s prílivom utečencov hovorí o postoji krajín susediacich s Rakúskom.

Kvóty

Minister v rozhovore najmä hájil rakúske rozhodnutie o uplatňovaní ročných kvót na prijímanie utečencov. Viedeň chce za rok prijať nanajvýš 37 500 žiadateľov o azyl a stanovila tiež denný strop na prijímanie utečencov.

Je ochotná ich denne do krajiny vpúšťať nanajvýš 3 200 a vybavovať na hraniciach maximálne 80 žiadostí o azyl. Podľa neho kritika tohto postupu nie je na mieste, pretože každá krajina si musí sama rozhodnúť, o koľko migrantov sa zvládne reálne postarať.

Eurofondy

"O žiadne porušenie práva nejde. Vlani sme, rovnako ako Nemecko, zvládli veľa. Zároveň je tu až príliš mnoho ďalších krajín, ktoré len prizerali tomu, ako sa snažíme. Niekedy sa jednoducho každá krajina dostane na hranicu možného," povedal Doskozil.

Už vlani rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann vyzval, aby štáty, ktoré nepreukazujú dostatočnú solidaritu v utečenecké kríze, mali obmedzený prístup k fondom Európskej únie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy