Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Merkelová mieri do utečeneckého tábora v Turecku, skontroluje migrantov
Zdielať na

Merkelová mieri do utečeneckého tábora v Turecku, skontroluje migrantov

Zdroj: SITA

ANKARA / Nemecká kancelárka Angela Merkelová, predseda Európskej rady Donald Tusk a podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans v sobotu navštívia turecký Gaziantep, kde posúdia situáciu sýrskych utečencov žijúcich na hranici so svojou vlasťou. Stretnúť sa majú s tureckým premiérom Ahmet Davutogluem.

Predstavitelia Nemecka a Európskej únie chcú na mieste posúdiť realizáciu marcovej dohody medzi Bruselom a Ankarou o zastavení migračnej krízy, ktorá od minulého leta vyústila v príliv viac ako milióna utečencov do Európy.

Jednou z častí dohody je aj finančná pomoc Európskej únie, z ktorej má byť okrem iného aj financovanie pobytu utečencov v utečeneckých táboroch na juhovýchode Turecka. Tento pobyt má byť pre utečencov natoľko znesiteľný, aby nepociťovali potrebu sťahovať sa ďalej do Európy.

Prevádzači

Tok utečencov do susedného Grécka sa v posledných týždňoch prudko znížil potom, čo Atény na základe migračnej dohody s Ankarou začali nových utečencov vracať do Turecka.

Napriek tomu príliv imigrantov mieriacich na grécke ostrovy cez turecké územie úplne neprestal, čo sa ďalej kladie za vinu najmä aktivite prevádzačov, ktorí utečencov k ceste povzbudzujú a z ich prepravy majú zisk.

Nebezpečné miesto

Oznámenie o návšteve prichádza v čase otázok ohľadom zákonnosti predmetnej dohody medzi EÚ a Tureckom, na základe ktorej sú migranti, ktorí nedostanú v Grécku azyl, deportovaní späť do Turecka. Podľa ľudskoprávnych skupín však Turecko nie je bezpečným miestom pre týchto ľudí.

Tureckí činitelia varovali, že dohoda by mohla padnúť, ak nebudú splnené požiadavky na bezvízové cestovanie občanov Turecka do EÚ. Merkelová, ktorá čelí vo svojej vlasti tlaku pre jej migračnú politiku, obhajuje inkriminovanú dohodu s Tureckom napriek kritike od niektorých európskych partnerov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy