Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lesbos, ako ho nepoznáte: stále je ostrovom dovolenkárov
Zdielať na

Lesbos, ako ho nepoznáte: stále je ostrovom dovolenkárov

LESBOS / Ostrov Lesbos bol pre bežného Slováka kedysi symbolom atraktívnej a málo dostupnej dovolenky. K tým úplne najbežnejším destináciám nepatril ani v posledných rokoch. Dnes sa stal najznámejším gréckym ostrovom. Migrantská kríza urobila z Lesbosu strašiaka.

Na Lesbose prevláda krásne slnečné počasie. Viac ako tridsať stupňov, slnečno, príjemná teplota mora. Ideálne podmienky na letnú dovolenku. Redaktor televízie JOJ Rastislav Striško sa spolu s kameramanom Tomášom Szabóm na Lesbos vydali trajektom z gréckeho mesta Pireus.

Ostrov dovolenkárov

"Na trajekte sa prevážali zväčša novinári, dobrodruhovia, no takmer žiadni turisti," rozpráva Striško. Lesbos je ostrov dovolenkárov, teraz je to ostrov utečencov.

"Hneď, ako sme vystúpili z trajektu si Tomáša odchytila grécka kriminálka, ktorá kontroluje ľudí, ktorí vyzerajú podozrivo," opisuje zážitok redaktor. Tomáš mal na sebe batoh s kamerou, statív. "Hľadajú najmä drogy, kontrolujú, či ľudia prichádzajú legálne," vymenováva Striško.

Detenčné tábory

Policajtov je tam mnoho, najmä v civile. Bežný turista môže mať pocit, že situácia nie je taká, ako vykresľujú médiá. "Ostrov si žije pokojným lenivým životom," tvrdí Rasťo. Systémové kroky vyústili k tomu, že utečenci sú separovaní v detenčných centrách.

Trasa z tureckých pláží smerom na Lesbos je vzdialená asi 9 kilometrov.
"Domáci vedia, že odkedy začala fungovať dohoda a prišli europolicajti, tak sa situácia zlepší. Minulý rok poklesol turistický ruch o 90 percent, teraz veria, že sa dovolenkári vrátia," dodáva Striško.

Pozrite si rozhovor Rasťa Striška a Ivana Jandu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy