Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Islandský premiér nechce rezignovať, úradu sa vzdáva len na čas
Zdielať na

Islandský premiér nechce rezignovať, úradu sa vzdáva len na čas

REYKJAVIK / Islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson vo vyhlásení v utorok večer uviedol, že nerezignoval, ale len navrhol, že dočasne predá vládnu funkciu podpredsedovi svojej Pokrokovej strany. Strana pritom predtým oznámila jeho demisiu. Situácia na Islande je zmätočná.

Sigmundur Davíd Gunnlaugsson sa stal terčom kritiky v súvislosti s kauzou takzvaných Panamských dokumentov, ktorá sa týka prevodu peňazí do daňových rajov. V investíciách vraj zatajil milióny dolárov.

"Premiér nerezignoval a bude ďalej pôsobiť ako predseda Pokrokovej strany," napísal úrad predsedu vlády v utorkovom večernom komuniké. Podľa neho premiér len navrhol, že predá "na bližšie neurčené obdobie" funkciu podpredsedovi liberálnej Pokrokovej strany Sigurdurovi Ignimu Jóhannssonovi.

Demonštrácie v Reykjaviku

Premiérovo odstúpenie žiadalo v pondelok v centre Reyjkaviku 10 000 ľudí na jednej z najväčších politických demonštrácií ostrova. Petíciu za demisiu Gunnlaugssona podpísala desatina z 330 000 obyvateľov. Pokroková strana v utorok oznámila, že Gunnlaugsson ponúkol rezignáciu na post predsedu vlády.

V pondelok tiež opozičné strany oznámili zámer vyvolať hlasovanie o nedôvere v parlamente, ktoré by sa mohlo konať tento týždeň a mohlo by viesť k predčasným voľbám. V tých má podľa prieskumov najväčšiu šancu na víťazstvo Pirátska strana.

Firma v daňovom raji

Podľa Panamských dokumentov kúpili Gunnlaugsson a jeho manželka Anna Sigurlaug Pálsdóttir firmu v daňovom raji na britských Panenských ostrovoch, ktorú využívali na investíciu miliónov dolárov. Keď sa Gunnlaugsson stal v roku 2009 poslancom, svoj 50-percentný podiel vo firme zamlčal. O osem mesiacov neskôr tento podiel predal manželke za jeden dolár.

Spoločnosť mala významný podiel v troch veľkých islandských bankách, ktoré v dôsledku finančnej krízy skrachovali. Gunnlaugsson je z toho dôvodu obviňovaný zo stretu záujmov. Potom, čo sa v roku 2013 stal islandským premiérom, viedol rokovania o budúcnosti týchto bánk s veriteľmi.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy