Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stali sme sa obeťou hackerského útoku, tvrdí zakladateľ Mossack Fonseca
Zdielať na

Stali sme sa obeťou hackerského útoku, tvrdí zakladateľ Mossack Fonseca

PANAMA / Panamská právnická firma Mossack Fonseca, z ktorej unikli dáta o klientoch ukrývajúcich svoj majetok v daňových rajoch, sa stala obeťou hackerského útoku zvonku. Tvrdí to jeden zo zakladateľov spoločnosti Ramón Fonseca Mora.

"Vylučujeme interný únik. Toto bol hackerský útok," uviedol Ramón Fonseca Mora. Poradenská spoločnosť, ktorá sa špecializuje na zakladanie offshoreových firiem, neporušila podľa neho žiadne zákony a všetky jej postupy boli legálne. Firma tiež nikdy nezničila žiadne dokumenty a nepomáhala ani nikomu s daňovými únikmi či praním špinavých peňazí.

Firemná elektronická komunikácia, ktorej časť zverejnilo Medzinárodné združenie investigatívnych novinárov, je podľa Fonsecu "vytrhnutá z kontextu" a "mylne interpretovaná".

Hackerský útok

V rozhovore poskytnutom panamskej televíznej stanici Telemetro Fonseca uviedol, že má firma konkrétne podozrenie, kto stojí za hackerským útokom na jej server. "Nemôžeme k tomu ale viac povedať, pretože nemáme dôkazy," dodal.

"Urobíme všetko preto, aby vinníci boli potrestaní," povedal hovorca spoločnosti Mossack Fonseca. "Nikomu sa nepáči, keď ho okradnú," dodal.

Vyšetrovanie

Spoluzakladateľovi firmy Fonsecovi sa nepáči, ako svetové médiá o spoločnosti Mossack Fonseca informujú. Podľa neho sa ničoho nezákonného nedopustila. "Doteraz býval človek tak dlho nevinný, kým sa mu nepreukázala vina. Teraz ale žijeme vo svete, v ktorom je človek tak dlho vinný, kým nedokáže opak. To sa mi vôbec nepáči," povedal právnik.

Podľa uniknutých dokumentov desiatky prominentných politikov a biznismenov z mnohých krajín ukrývajú svoje majetky v daňových rajoch, aby predišli ich zdaneniu úradmi vo vlastných štátoch. Predstavitelia niekoľkých krajín reagovali na únik správ oznámením o začatí vyšetrovania.

Panama Papers

Aféra Panama Papers odhaľuje aj 115 mien, ktoré sa spájajú so Slovenskom. Na uniknutom zozname prevládajú občania Holandska.

Islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson podal v utorok v súvislosti s kauzou takzvaných Panamských dokumentov demisiu. Podľa denníka The Financial Times sa tak stal medzi štátnikmi prvou obeťou tohto škandálu.

Škandál Panama Papers spustil rozsiahle vyšetrovanie po celom svete, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy