Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Škandál Panama Papers spustil rozsiahle vyšetrovanie po celom svete
Zdielať na

Škandál Panama Papers spustil rozsiahle vyšetrovanie po celom svete

LONDÝN/PARÍŽ/MOSKVA / Škandál spojený s novinárskym odhalením rozsiahlej siete firiem v daňových rajoch, ktoré počas viac ako 30 rokov pomáhala zakladať panamská spoločnosť Mossack Fonseca, nabral v mnohých krajinách obrovské rozmery. Úrady naprieč svetom začali vyšetrovanie týkajúce sa možných daňových únikov či iných deliktov.

Kauza s názvom Panama Papers vypukla v nedeľu po tom, čo svetové médiá zverejnili výsledky svojho ročného pátrania v rozsiahlych materiáloch, ktoré unikli z Mossack Fonseca. Na svetlo sveta stále vychádzajú nové podrobnosti o osobách, ktoré v offshoreových firmách figurovali a medzi ktorými sú aj politici, známi podnikatelia či celebrity. Je medzi nimi aj bezmála 300 Čechov, pre ktorých panamskí právnici založili približne 800 firiem.

Milióny dokumentov

Vďaka anonymnému zdroju sa pred rokom reportéri nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung dostali postupne k viac ako 11 miliónom dokumentov, ktoré sa týkajú zakladania spoločností v daňových rajoch. Za pomoci stoviek kolegov a medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov potom postupne zisťovali, ako biznis so schránkovými firmami funguje a kto všetko sa doň zapojil. 

Okrem iného vypátrali, že medzi klientmi firmy Mossack Fonseca figuruje futbalová hviezda FB Bracelona Lionel Messi, španielsky režisér Pedro Almodóvar, sestra bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa I. princezná Pilar, hollywoodsky herec Jackie Chan, azerbajdžanský prezident Enrique Peňa Nieto, exprezidenti Argentíny Néstor Kircher a Cristina Fernández Kircher či egyptský exprezident Husní Mubarak.

Priznanie majetku

Zakladanie offshoreových spoločností, či pôsobenie politikov v ich vedení samo o sebe nemusí byť nezákonné. Záleží na právnej úprave danej krajiny, ako na vec pozerá. Politici napríklad mohli porušiť zákon, keď nepravdivo informovali o svojom majetku. Zakladanie offshoreových firiem v takzvaných daňových rajoch sa využíva na zníženie daňovej záťaže, čo niekde môže byť v rozpore so zákonom.

Šéf Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Ángel Gurría v súvislosti s aférou kritizoval Panamu, ktorá je podľa neho "poslednou veľkou prekážkou, ktorá naďalej umožňuje utajovanie prostriedkov v offshoreových spoločnostiach pred daňovými úradmi a orgánmi zaisťujúcimi rešpektovanie zákonov".

Islandský premiér v problémoch

Veľkým problémom čelí okrem iných islandských premiér Davíd Gunnlaugsson, ktorý vraj prostredníctvom offshoreových spoločností zatajil miliónové investície do bánk vo svojej krajine. Tamojšie opozičné strany preto plánujú vyvolať v parlamente hlasovanie o nedôvere. Koalícia má ale v parlamente 38 z 63 kresiel a hlasovanie, ktoré by opozícia mohla iniciovať tento týždeň, tak nemá veľkú šancu na úspech.

Samotný premiér v islandskej televízii vyhlásil, že neodstúpi. Uniknuté informácie podľa neho nepriniesli nič nové. Pre parlamentov v Reykjaviku sa medzitým konali protivládne protesty zvolané prostredníctvom sociálnej siete.

Nakoniec ale islandský premiér demisiu podal. V investíciách totiž zatajil milióny, informovala britská stanica BBC. Podľa denníka The Financial Times sa tak predseda vlády stal medzi štátnikmi prvou obeťou tohto škandálu.

Asadov bratranec

Firma Mossakc Fonseca, ktorá podľa uniknutých informácií pomáhala svojim klientom vyhnúť sa plateniu daní, poskytovala služby tiež bratrancovi sýrskeho prezidenta Ramímu Machlúfovi, považovanému za hlavného finančníka sýrskej vlády a za tvár skorumpovaného sýrskeho režimu. Ako informoval britský denník The Guardian, z uniknutých informácií vyplýva, že poradenská firma udžiavala styky s Machlúfom, aj keď Spojené štáty nanňho už v roku 2008 uvalili sankcie za korupciu.

Finančné machinácie bohatých, pozrite si reportáž:

Vyšetrovanie

Vlna kritiky sa zniesla aj na ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý podľa uniknutých dokumentov previedol svoje obchodné aktivity v oblasti výroby cukroviniek do daňového raja, čím sa mohol dopustiť aj daňových únikov. Ukrajinský Národný protikorupčný úrad ale oznámil, že zo zákona nemôže vyšetrovať presuny majetku firiem úradujúceho prezidenta a prokuratúra došla k záveru, že nebol spáchaný trestný čin.

Rozsiahle vyšetrovanie v súvislosti s Panama Papers sľúbil francúzsky prezident François Hollande. Všetky prípadné podozrenia je podľa svojho vyjadrenia pripravený preveriť aj britský daňový úrad, pričom tamojšie médiá upozornili, že medzi majiteľmi offshoreových firiem je šesť členov britskej Snemovne lordov, niekoľko bývalých konzervatívnych poslancov a desiatky sponzorov britských politických strán. Austrálsky daňový úrad oznámil, že v súvislosti s kauzou vyšetruje vyše 800 bohatých klientov firmy Mossack Fonseca.

Informačný útok

V Rusku naopak vyvolali informácie o podozrivých machináciách priateľov ruského prezidenta Vladimira Putina len zdržanlivé reakcie a Putinov hovorca povedal, že škandál je podľa neho len "informačným útokom" s cieľom ruského prezidenta poškodiť.

Medzi desiatkami tisíc ľudí a firiem, ktorým právna firma Mossack Fonseca údajne pomáhala obchádzať daňové zákony založením jednej alebo viacerých offshoreových firiem, je podľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku aj 283 Čechov. Najčastejšie Česi umiestňujú svoje podniky na Seychely, kde pre nich Mossack Fonseca založila vyše 800 firiem. V databáze Panama Papers má spoločnosti okrem iných najbohatší Čech Petr Kellner, miliardár Daniel Křetínský, v Juhoafrickej republike odsúdený Radovan Krejčíř, ale aj majitelia a konatelia českých solárnych elektrární či tenista Tomáš Berdych.

Panamské dokumenty hýbu svetom, pozrite si reportáž: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy