Skoro jasno
20°
Bratislava
Snowden prehovoril: Vláda zhromažďuje intímne informácie o občanoch
Zdielať na

Snowden prehovoril: Vláda zhromažďuje intímne informácie o občanoch

MOSKVA / Edward Snowden, ktorý rozpútal škandál okolo amerických bezpečnostných služieb, prehovoril v šou amerického komika Jamesa Olivera o tom, ako vláda kontroluje emaily, telefónne rozhovory i intímne správy občanov. Zverejnenie tajných informácií novinárom považuje za správne. Spravil to vraj pre ľudí.

Ubehli takmer dva roky odkedy bývalý zamestnanec americkej Národnej bezpečnostne agentúry (NSA) a CIA Edward Snowden prezradil médiám informácie o masívnom, a dovtedy pred verejnosťou utajovaným, celosvetovým sledovaním telefónov a elektronickej komunikácie zo strany bezpečnostných služieb USA.

Z USA utiekol cez Hongkong a nakoniec sa ho ujalo Rusko.

Teraz sa odhodlal k rozhovoru s americkým komikom Johnom Oliverom.

"Chýba mi moja krajina, môj domov, moja rodina," priznal Snowden.

Oliver mu ukázal video s Američanmi, ktorí sú presvedčení o tom, že vláda v rámci programu masového dohľadu zbiera nahé fotografie ľudí.

"NSA má v doterajšej histórii najväčšie možnosti dohľadu nad ľuďmi," tvrdí. "Skutočným problémom je, že sme pre to zraniteľní a oni to zneužívajú," cituje Snowdena Washington Post.

"Dobrá správa je, že neexistuje žiaden program zameraný na nahé fotografie ľudí. Tá zlá ale je, že zhromažďujú všetky vaše informácie, vrátane tých fotiek," povedal Snowden s úškrnom.

Zbierajú špinu

Oliverovi i divákom jeho šou vysvetlil program s názvom PRISM, ktorý zhromažďuje dáta technologických spoločností ako Google, Facebook, či Apple, píše Huffington Post.

"Vyberajú špinu z Google, ale so zaangažovaním Google," povedal Snowden.

Občanom ale neodporúča meniť svoje správanie. "Nemali by ste sa meniť len preto, že vládne agentúry niekde robia niečo zlé," myslí si. "Neobetujte svoje hodnoty len preto, že sa bojíte," dodal.

Pre ľudí

Snowden ale odmietol povedať, či prečítal všetky dokumenty NSA, ktoré médiám odovzdal. "Vyhodnotil som všetky dokumenty, ktoré sú v archíve," citujeho The Guardian. "Uvedomil som si všetky riziká," vyhlásil na margo zverejnenia tajných informácií. 

"Urobil som to pre ľudí, aby sa sami rozhodli, aký druh vlády chcú mať," dodal.

Ľudia masovo žiadajú Google o vymazanie údajov. Nie každému vyhovie. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy