Zatiahnuté
17°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Snowdenova aféra ohrozuje slobodu tlače
Zdielať na

Snowdenova aféra ohrozuje slobodu tlače

Zdroj: ISIFA

WASHINGTON / Škandály okolo rozsiahlych monitorovacích programov amerických tajných služieb obmedzili ochotu amerických vládnych úradníkov hovoriť s novinármi a konečnom dôsledku ohrozujú slobodu tlače.

S týmto tvrdením prišla organizácia Human Rights Watch spoločne s Americkým zväzom pre občiansku slobodu. Obe vplyvné skupiny, ktoré sa angažujú v ochrane ľudských práv. K záverom dospeli na základe pohovorov s deväťdesiatimi americkými novinármi a právnikmi.

Americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA) sa minulý rok ocitla uprostred aféry, ktorú rozpútal jej bezpečnostný analytik Edward Snowden. Informácie, ktoré vyzradil, poukázali na rozsiahle monitorovanie internetovej a telefonickej komunikácie, ktorú NSA zhromažďuje po celom svete a vyhodnocuje.

Strach z kontaktu

Škandál potvrdil, že americké tajné služby sú schopné zachytiť informácie o akomkoľvek telefonickom rozhovore či súbore elektronickej pošty.

Táto skutočnosť mala vyvolať strach amerických vládnych úradníkov z problémov, ktoré by mohli vyvolať ich kontakty s novinárskou komunitou.

Zamestnanci vládnych úradov sa obávajú, že akýkoľvek styk so žurnalistami by sa mohol obrátiť proti nim.

Situáciu podľa organizácií zhoršuje aj skutočnosť, že americká vláda sprísnila postih za únik informácií do médií. Novinári tak majú horší prístup k informáciám, tvorba spravodajstva trvá dlhšie a informácií je menej.

Sloboda a demokracia?

"Vláda USA sa označuje za model slobody a demokracie, ale jej vlastné monitorovacie programy ohrozujú práve tie hodnoty, ktoré údajne vyznáva," zdôrazňuje sa v správe.

Jej autori vyzývajú prezidenta Baracka Obamu, aby prehodnotil monitorovacie techniky spravodajských služieb a uvoľnil pravidlá utajovania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy