Oblačno
21°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Snowden žije v Moskve s priateľkou - tanečnicou pri tyči
Zdielať na

Snowden žije v Moskve s priateľkou - tanečnicou pri tyči

Zdroj: SITA

NEW YORK/MOSKVA / Edward Snowden, ktorý rozpútal najväčší novodobý škandál okolo amerických bezpečnostných služieb, v moskovskom exile žije spoločne s priateľkou Lindsay Mills. Vyplýva to z novonakrúteného dokumentu, ktorý mal v piatok svetovú premiéru.

Snowden pracoval ako IT odborník pre americkú Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA) a CIA. Médiám prezradil informácie o masívnom a dovtedy pred verejnosťou utajovaným celosvetovým sledovaním telefónov a elektronickej komunikácie zo strany bezpečnostných služieb USA.

Z USA utiekol cez Hongkong a nakoniec sa ho ujalo Rusko.

Jeho priateľka, tanečnica Lindsay Mills, sa za ním mala presťahovať do Moskvy už v júli tohto roku. Uviedol to v prekvapivom odhalení dokument nazvaný Citizenfour.

Záznam ukazuje dvojicu pri spoločnom varení v moskovskom byte, kde Snowden žije, odkedy dostal dočasný azyl a neskôr povolenie na pobyt na tri roky.

Mills sa po Snowdenovom úteku a vyzradení tisícov utajovaných dokumentov vyhýbala mediálnemu záujmu.

Reportér z denníka Guardian sa so Snowdenom stretol tento rok v júli v Moskve. Bývalý zamestnanec CIA vtedy naznačil, že vzťah s Lindsay, s ktorou pred vypuknutím aféry žil na Hawai, neochladol.

Napriek tomu, že sa akrobatická tanečnica Lindsay po náhlom Snowdenovom zmiznutí mala podľa Daily Mail cítiť podvedená, žijú spolu opäť v novom domove.

ISIFA


Dvojhodinový dokument Citizenfour nakrútila režisérka Laura Poitras a v piatok mal svetovú premiéru na Newyorskom filmovom festivale.

Sústreďuje sa v ňom najmä na niekoľko dní, ktoré Snowden strávil v hongkongskom hoteli a na jeho schôdzky s novinármi z amerického denníka Washington Post a britského The Guardian, ktorým chcel prezradiť podrobnosti o programoch NSA.

Na margo dokumentu Snowden vyhlásil: "Nechcem, aby sa na to ľudia pozerali ako na hrdinstvo, je to príbeh o tom, čo dokážu obyčajní ľudia vo výnimočných situáciach."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy