Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rusi vyhoveli Snowdenovi, predĺžia mu azyl
Zdielať na

Rusi vyhoveli Snowdenovi, predĺžia mu azyl

Zdroj: ISIFA

MOSKVA / Rusko pravdepodobne predĺži azyl bývalému analytikovi americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Edwardovi Snowdenovi. Ten pred pár dňami požiadal o ročné predĺženie pobytu.

Rusko sa údajne rozhodlo predĺžiť Snowdenovi azyl zo strachu o Američanovu bezpečnosť. "Nevidím v tom žiaden problém. Okolnosti sa nezmenili, jeho život je stále ohrozený, preto mu predĺžime azyl," vysvetlil vedúci poradného orgánu migračného úradu Vladimir Voloch.

Ruská federálna migračná služba odmietla celú záležitosť komentovať, rovnako i Snowdenov právnik.

Spojené štáty Moskvu už niekoľkokrát požiadali o vydanie Snowdena, avšak neúspešne. Jeho prítomnosť v Rusku tak naštrbila vzťahy medzi oboma veľmocami, ktoré sú už aj tak napäté pre krízu na Ukrajine a v Sýrii. Rovnako ohrozuje bezpečnostné a obchodné záležitosti, vrátane ochrany ľudských práv.

Putin odsudzuje špionáž

K otázke kyberšpionáže sa vyjadril aj ruský prezident Vladimir Putin. Podľa neho ide o hrubý zásah do štátnej suverenity a oznámil, že Rusko je pripravené podieľať sa na rozvoji medzinárodnej informačnej spoločnosti.

"Je to pokrytectvo medzi spojencami a partnermi, ale aj priamy útok na suverenitu, porušovanie ľudských práv a zásah do súkromia," vyhlásil Putin. 

Edward Snowden minulý rok predal médiám informácie, z ktorých vyplýva, že americká NSA aj iné spravodajské služby sledovali dáta o komunikácii ľudí v Spojených štátoch aj na celom svete.

Naštrbené vzťahy

Kyberšpionáž sa začína vo veľkom spomínať pre škandál, ktorý vypukol medzi Spojenými štátmi a Nemeckom. Počas posledných dní v Nemecku zatkli jedného muža, podozrivého zo špionáže a vyšetrujú druhého. Berlín na udalosti reagoval vyhostením šéfa amerických tajných služieb. Američania údajný špionážny prípad nekomentujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy