Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Obvinenia zo špionáže ohrozujú vzťahy s USA, tvrdí Angela Merkel
Zdielať na

Obvinenia zo špionáže ohrozujú vzťahy s USA, tvrdí Angela Merkel

Zdroj: SITA

PEKING / Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkel môže minulotýždňové zatknutie údajného dvojitého nemeckého agenta pracujúceho pre Spojené štáty, vážne ohroziť vzájomné vzťahy oboch krajín.

V prípade, že sa ukáže pravdivosť obvinení voči zadržanému tridsaťjedenročnému mužovi, podľa šéfky nemeckej vlády to môže mať vážne dôsledky pre vzťahy s USA.

"Ak sú obvinenia pravdivé, z môjho pohľadu by išlo o jasný protiklad k tomu, čo považujem za dôvernú spoluprácu medzi agentúrami a partnermi," vyhlásila Merkel v Pekingu počas stretnutia s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom. 

Nemecko si v sobotu v reakcii na škandál predvolalo veľvyslanca Spojených štátov v Berlíne. Nemecké úrady zadržanie člena zahraničnej rozviedky BND potvrdili, o prípade však nezverejnili bližšie detaily.

25 tisíc

Dvojitý agent mal Američanom predať niekoľko citlivých prísne tajných dokumentov. Americkej Národnej bezpečnostnej agentúre mal počas dvoch rokov odovzdať viac ako dve stovky spisov, za ktoré mal získať 25 tisíc eur, píše magazín Focus

Muž údajne pracoval na oddelení zahraničných vzťahov, kde mal na starosti ochranu vojakov v zahraničí, ale koordinoval aj spoluprácu s medzinárodnými partnerskými službami.

Prvé stretnutie pracovníka BND s americkou CIA malo prebehnúť na konci roka 2012. S kontaktnou osobou sa mal stretnúť v rakúskom Salzburgu. Tam mal dostať laptop, desaťtisíc eur a prvé objednávky.

Na následných dvoch stretnutiach mu mali zaplatiť ďalších pätnásťtisíc eur. Američania na oplátku dostali 218 dôverných a prísne tajných dokumentov.

S uznaním od Američanov však spokojný nebol, a tak sa rozhodol predať dokumenty ruským špiónom. Tento ťah však Nemci zachytili. Muž vyšetrovateľom priznal, že pracuje pre americké tajné služby.

Naštrbené vzťahy

Kauza môže naštrbiť už aj tak napäté nemecko-americké vzťahy, ktoré sa zhoršili po prevalení odpočúvania Angely Merkel zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry. Malo sa tak diať aj predtým, ako prevzala funkciu predsedníčky vlády. Prípadom sa pred mesiacom začala formálne zaoberať nemecká prokuratúra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy