Jasno
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Nemci zatkli dvojitého agenta, donášal Američanom
Zdielať na

Nemci zatkli dvojitého agenta, donášal Američanom

BERLÍN / Nemecké úrady zatkli pracovníka zahraničnej rozviedky BND pre podozrenia zo špionáže. Tú mal vykonávať v prospech Spojených štátov.

Zatknutie potvrdila aj miestna prokuratúra, ktorá k prípadu neposkytla ďalšie podrobnosti. Škandál môže mať negatívny dopad na napäté nemecko-americké vzťahy, ktoré sa zhoršili po prevalení odpočúvania nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry.

"Ak sa špionážne obvinenia potvrdia, bude to škandalózny útok na slobodu nášho parlamentu a proti demokracii," uviedol sociálny demokrat Thomas Oppermann. "Očakávam, že generálny prokurátor vyvodí nevyhnutné dôsledky," dodal.

Veľvyslanectvo Spojených štátov v Berlíne sa odmietlo vyjadriť. Nemecko si ale predvolalo veľvyslanca Spojených štátov v Berlíne. 

Muž, ktorý dva roky mal pracovať ako dvojitý špión pre Spojené štáty a súčasne kradol tajné dokumenty nemeckej spravodajskej služby, chce informácie predávať ruským špiónom, píše nemecký Bild.

Rozruch okolo Snowdena

Kauzu okolo masového sledovania komunikácie miliónov Američanov zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry odhalil jej bývalý spolupracovník Edward Snowden, ktorý neskôr dostal azyl v Rusku.

Jeho informácie zverejnil dnes už bývalý komentátor britského denníka The Guardian Glenn Greenwald. Podľa nich USA ilegálne sledovali viaceré európske vlády, ich lídrov vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ale i milióny bežných občanov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy