Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Snowden sa prvýkrát od získania azylu prihovoril verejnosti
Zdielať na

Snowden sa prvýkrát od získania azylu prihovoril verejnosti

MOSKVA,LONDÝN / Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden, ktorý odhalil kauzu okolo zbierania telefonických údajov zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), v stredu vystúpil s televíznym prejavom.

Vyjadril skepsu

Ten na Prvý sviatok vianočný odvysielala britská stanica Channel 4 ako alternatívu k vianočnému prejavu kráľovnej Alžbety II. Snowden predstúpil pred verejnosť prvýkrát, odkedy získal azyl v Rusku.

Američan obyvateľom na celom svete zaželal veselé Vianoce a zároveň vyjadril skepsu nad tým, že odhalením kauzy NSA prispel k ukončeniu podobných odpočúvacích praktík.

Bez akéhokoľvek súkromia

"Dieťa, ktoré sa narodí dnes, vyrastie bez akéhokoľvek pocitu súkromia. Nikdy sa nedozvie, čo to znamená mať vlastné súkromné chvíľky," obáva sa Snowden. V dvojminútovom zázname nahranom v Rusku sa odvoláva aj na román 1984 Georgea Orwella. Sledovanie opísané v svetoznámom literárnom diele je podľa neho "ničím v porovnaní s tým, čo máme dnes".

Snowden v júni vyvolal rozruch prezradením sledovacích programov NSA a po niekoľkotýždňovom ukrývaní sa na jednom z moskovských letísk napokon v auguste dostal azyl v Rusku.

Sledovali bežných ľudí

Jeho informácie zverejnil dnes už bývalý komentátor britského denníka The Guardian Glenn Greenwald. Podľa jeho slov USA ilegálne sledovali komunikáciu zahraničných predstaviteľov ako aj miliónov bežných ľudí.

Snowden 1. augusta opustil tranzitnú zónu moskovského letiska Šeremeťjevo a vstúpil na ruskú pôdu. Rusi mu udelili dočasný azyl. Oznámila to agentúra RIA Novosti.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

Súvisiace články

Najčítanejšie správy