Jasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Obama zrušil stretnutie s Putinom, kvôli Snowdenovi
Zdielať na

Obama zrušil stretnutie s Putinom, kvôli Snowdenovi

LOS ANGELES / Americký prezident Barack Obama zrušil dnes svoje plány na bilaterálne stretnutie s ruským kolegom Vladimirom Putinom, ktoré sa malo uskutočniť v rámci septembrového summitu skupiny G20 v Moskve. Obamov krok je odpoveďou na rozhodnutie Ruska udeliť dočasný azyl Edwardovi Snowdenovi.

Snowden dostal dočasný azyl

Bývalý spolupracovníkov americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden je vo svojej vlasti stíhaný za vyzradenie tajných informácií o sledovacích programoch. Rozhodnutie šéfa Bieleho domu podľa agentúry AP zároveň odráža vzrastajúce znepokojenie americkej vlády ohľadom niekoľkých ďalších záležitostí v spojitosti s Ruskom, vrátane jeho raketovej obrany a dodržiavania ľudských práv.

Obama do Petrohradu zrejme pocestuje

Biely dom uviedol, že prezident Obama napriek tomu stále zvažuje svoju účasť na summite v ruskom Petrohrade, avšak nehodlá sa osobne stretnúť s prezidentom Putinom. Obama si do programu svojej cesty, ktorá sa má uskutočniť začiatkom septembra, pridal do aj zastávku vo Švédsku. USA avizovali, že chcú o zrušení pôvodne plánovanej schôdzky prezidentov upovedomiť Moskvu ešte v priebehu dnešného dňa.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy