Zatiahnuté
15°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Škóti chcú udeliť azyl Edwardovi Snowdenovi
Zdielať na

Škóti chcú udeliť azyl Edwardovi Snowdenovi

EDINBURGH / Škótsky parlament zvažuje udelenie politického azylu Edwardovi Snowdenovi. Vo februári si ho zvolili za rektora glasgowskej univerzity.

Azyl pre Snowdena

Škótsky parlament zváži udelenie politického azylu bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi, ak získa nezávislosť od Veľkej Británie. Zákonodarný zbor poloautonómneho britského územia takto v utorok reagoval na doručenú petíciu.

V nej signatári azyl pre Snowdena odôvodňujú potrebou prejaviť mu vďaku za odhalenie rozsiahleho sledovania komunikácie zo strany britskej tajnej služby a americkej Národnej bezpečnostnej agentúry. Petíciu prijal parlamentný výbor, ktorý sa zaoberá individuálnymi návrhmi od občanov. Škóti budú o nezávislosti od Británie hlasovať v septembri.

Odhalil sledovanie

Snowden pred takmer rokom odhalil masové sledovanie komunikácie po celom svete. Krátko predtým opustil USA a cez Hongkong sa dostal až do Ruska. Po týždňoch strávených na moskovskom letisku dostal od tamojších úradov v auguste dočasný azyl.

Jeho informácie začal zverejňovať dnes už bývalý komentátor britského denníka Guardian Glenn Greenwald. Z nich vyplynulo, že USA v spolupráci s Britmi ilegálne sledovali aj viaceré európske vlády a ich lídrov ale i milióny bežných občanov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy