Jasno
17°
Bratislava
Nemci roky pomáhali Američanom s odpočúvaním, tvrdí nemecký Spiegel
Zdielať na

Nemci roky pomáhali Američanom s odpočúvaním, tvrdí nemecký Spiegel

BERLÍN / Nemecká Spolková spravodajská služba (BND) dlhé roky pomáhala americkej Národnej agentúra pre bezpečnosť (NSA) so sledovaním a odposluchmi európskych firiem a zrejme aj politikov.

Vyplýva to z informácií, ktoré má k dispozícii nemecký magazín Der Spiegel. Nemecké kancelárstvo, pod ktoré rozviedka spadá, bez ďalších podrobností uviedlo, že boli v činnosti spravodajskej služby zistené určité nezrovnalosti.

Predseda parlamentného vyšetrovacieho výboru pre činnosť NSA Patrick Sensburg povedal, že prípadom sa zaoberá nemecká prokuratúra. Tá to ale podľa agentúry DPA poprela.

Cieľom aj politici?

Nemecká rozviedka údajne poskytla Američanom na ich žiadosť spravodajské dáta až v 40 tisíc prípadoch týkajúcich sa Európy. Der Spiegel uviedol, že išlo o IP adresy a mobilné telefónne čísla.

Podľa všetkého sa NSA zaujímala o európsky zbrojný koncern EADS, leteckého výrobcu Eurocopter (momentálne Airbus Helicopters), či o francúzske úrady. Cieľom sledovania mohli byť zrejme aj politici.

Po prvýkrát sa o probléme spolupráce v BND hovorilo zrejme už v roku 2008, kedy sa zistili, že niektoré úlohy odporujú vzájomnej zmluve o spoločnom boji proti terorizmu.

Po škandále s odposluchmi NSA v roku 2013 sa problém začal riešiť dôraznejšie. Mimo iného sa zistili, že niektoré zisťované dáta sú v rozpore so západoeurópskymi a nemeckými záujmami.

Nemecké kancelárstvo sa podľa Der Spiegel o všetkých sporných prípadoch dozvedelo len v marci. Medzitým už nariadilo podrobné prešetrenie činnosť rozviedky.

"V BND boli zistené technické a organizačné nedostatky," uviedol v prehlásení hovorca kancelárky Steffen Seibert. Dodal, že vláda ale nemá žiadne dôkazy o masívnom odpočúvaní nemeckých a európskych občanov.

Prípad rieši prokuratúra

Poslanec Sensburg v piatkovom rannom programe nemeckej televíznej stanice ARD prehlásil, že prípad už rieši nemecká prokuratúra, ktorá požiadala parlamentný výbor o nahliadnutie do niektorých dokumentov.

Dodal taktiež, že výbor už pomoc prisľúbil, pretože ide o vec spoločného záujmu. Prokuratúra ale následne vyšetrovanie v súvislosti s najnovšími obvineniami dementovala.

Prácu BND momentálne kritizuje opozícia. Postkomunistická strana Ľavica vyzvala šéfa rozviedky Gerharda Schindelra, aby rezignoval. "Je zrejmé, že BND roky klamala o rozsahu a dôvodoch spolupráce s NSA," povedala členka strany Ľavica Martina Rennerová.

Odpočúvacie praktiky

Téma odposluchov je v Nemecku veľmi citlivá. V roku 2013 zverejnil niekdajší spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden dokumenty, ktoré poukazovali na rozsiahle sledovacie a odpočúvacie praktiky NSA.

Zo zverejnených zložiek vyplynulo, že Američania sledovali aj vrcholových európskych politikov, mimo iného nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Tieto odhalenia otriasli vzťahy medzi Berlínom a Washingtonom.

Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy