Zatiahnuté
24°
Bratislava
Zina
21.5.2024
CIA sa ospravedlňuje za odpočúvanie vplyvných ľudí
Zdielať na

CIA sa ospravedlňuje za odpočúvanie vplyvných ľudí

WASHINGTON / Šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan sa ospravedlnil predstaviteľom Senátu za to, že jeho podriadení špehovali počítače senátnych vyšetrovateľov. Nájdu sa aj takí, ktorí žiadajú jeho odstúpenie.

Aféra prepukla v marci, keď predsedkyňa senátneho výboru pre spravodajské služby Dianne Feinstein verejne obvinila CIA z protiprávneho prenikania do špeciálnej počítačovej siete Senátu. Tá sa používa pri vyšetrovaní metód vypočúvania CIA a tajných väzníc pre podozrivých z terorizmu.

Riaditeľ CIA John Brennan obvinenia poprel a prezident Barack Obama mu vyjadril dôveru. Brennan však aj tak požiadal generálneho inšpektora agentúry, aby podozrenie preveril.

"Riaditeľ Brennan bol oboznámený o výsledkoch vyšetrovania generálneho inšpektora, ktoré viedlo k názoru, že niektorí zamestnanci CIA nerešpektovali dohodu uzatvorenú medzi výborom pre spravodajské služby a CIA," uviedol hovorca CIA Dean Boyd. Brennan sa podľa jeho slov následne ospravedlnil za konanie svojich podriadených. 

Mal by odstúpiť

Rovnako nariadil aj vyšetrovanie v rámci CIA, ktoré povedie bývalý senátor Evan Bayh, predchodca Dianne Feinstein. To by mohlo viesť k potrestaniu pätice previnilcov - dvoch právnikov a troch počítačových technikov.

Zverejnená časť správy generálneho inšpektora CIA potvrdzuje, že títo agenti nielenže prenikli do počítačov Senátu, ale aj čítali elektronickú poštu vyšetrovateľov. Trestne stíhaní však pravdepodobne nebudú.

Senátor Colorada Mark Udall, demokrat z výboru pre spravodajské služby, vyzval Brennana, aby odstúpil. Prípad podľa neho svedčí o obrovskom zlyhaní.

Podobný názor na to má aj senátor Oregonu Ron Wyden. Ten sa zaradil k tým, ktorí tlačili na Brennana, aby sa verejne ospravedlnil a incident nechal poriadne prešetriť. 

Twitter/Ron Wyden

Trojročné senátne vyšetrovanie vypočúvacích metód CIA v ére bývalého prezidenta Georgea Busha mladšieho, ktoré kritici označujú za mučenie, vyústilo do správy s rozsahom 6 300 strán. Detailne sa v ňom údajne opisujú techniky, používané na väzňoch po 11. septembri. Drsné metódy však údajne neviedli k vážnejšiemu zvratu v boji s terorizmom.

Denník The Guardian dokonca píše, že nejde o prvý Brennanov prešľap. Na rováši ich má hneď niekoľko. John Brennan mal napríklad verejnosť kŕmiť nepravdivými informáciami o Usámovi bin Ládinovi.

Podľa mnohých je práve teraz ideálna chvíľa na to, aby zasiahol prezident Barack Obama a zo CIA opäť spravil dôveryhodnú inštitúciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy