Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Škandalózne odhalenie operátora: Vlády odpočúvajú ľudí bez povolenia
Zdielať na

Škandalózne odhalenie operátora: Vlády odpočúvajú ľudí bez povolenia

Zdroj: ISIFA - ilustračné

LONDÝN / Britská komunikačná spoločnosť Vodafone vydala správu o tom, že úrady v niektorých krajinách bez povolenia odpočúvajú komunikáciu svojich klientov. Správa by mala byť prvou informáciou o štátnom sledovaní komunikácie klientov súkromného mobilného operátora.

Tajné káble dovoľujú vládam mnohých krajín na svete odpočúvať komunikáciu klientov spoločnosti Vodafone. Odhalil to vo svojej správe mobilný operátor.

Táto správa podrobne zachytáva rôzne typy obsahov zo správ či hovorov, ako je doba hovoru a lokalita, v 29 krajinách, v ktorých spoločnosť pôsobí, píše The Independent

V tejto súvislosti spomenula šesť nemenovaných štátov, kde vlády požadujú priamy prístup do siete operátora. 

Spoločnosť ale z právnych dôvodov pre ochranu zamestnancov tieto štáty nekonkretizuje.

Okrem tejto šestice krajín existujú dve krajiny, Británia a India, kde nie je úplne jednoznačné, či právne predpisy umožňujú štátu bez súdneho povolenia odpočúvať telefonáty.

Špehujú aj Čechov

Ako píše denník The Guardian jednou z najviac špehovaných krajín v Európe je Malta. V bývalom britskom protektoráte s populáciou niečo cez 420 tisíc zaznamenali 3 773 žiadostí o metadáta.

V Taliansku to pre boj s mafiou bolo až 606 tisíc žiadostí. Vysoko je aj Česká republika s 8 tisíc žiadosťami. Po Taliansku je Česká republika najväčším užívateľom metadát.

Snowdenom to začalo

Operátor vyzval na zmeny v legislatíve, ktoré umožňujú agentúram a orgánom prístup ku komunikačnej infraštruktúre operátora bez vedomia a priameho riadenia prevádzkovateľa.

Vládne zásahy do súkromnej komunikácie vo svete podnecujú diskusiu od minulého roka, kedy bývalý spolupracovník americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť Edward Snowden médiám odtajnil rozsiahly program na sledovanie elektronickej a telefonickej komunikácie. 

Americké tajné služby podľa neho obchádzali súdne povolenia.

Vodafone prevádzkuje mobilné a niektoré širokopásmové služby v 27 krajinách a v ďalších 49 spolupracuje s partnerskými spoločnosťami. Na troch kontinentoch má asi 400 miliónov zákazníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy