Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Odpočúvanie novinárov je podľa Európskeho súdu nezákonné
Zdielať na

Odpočúvanie novinárov je podľa Európskeho súdu nezákonné

V prípadoch odpočúvania novinárov svitá na lepšie časy. Príkladom nám ide Holandsko. Európsky súd totiž rozhodol v kauze Telegraf média Nederland versus Holandsko v prospech žurnalistov. V budúcnosti sa tak na tento prípad môžu odvolať aj iné európsle krajiny.

Je to nezákonné

Naposledy boli slovenskí novinári odpočúvaní vojenskou spravodajskou službou v známej kauze ministerstva obrany, keď rezortu šéfoval vtedajší minister Galko. Podľa aktuálneho rozhodnutia Euróspkeho súdu v prípade holandských novinárov by s najväčšou pravdepodobnosťou tak pred Európskym súdom pre ľudské práva uspeli so svojimi žalobami aj tajne odpočúvaní slovenskí novinári, ktorí o takýchto aktivitách našich spravodajských služieb vôbec nič nevedeli.

Holandsko ako argument

Holandských novinárov odpočúvala tajná služba preto, aby sa dostala k ich tajným zdrojom. Agenti však podľa európskeho súdu pre ľudské práva porušili ich právo aj na ochranu ich novinárskych zdrojov. Rozhodnutie európskeho súdu v prípade Telegraf média Nederland vs. štát Holandsko sa tak môže stať silným argumentom pri ďalších žalobách, v ktorých sa odpočúvaní novinári z iných európskych krajín domáhajú ochrany ich žurnalistických práv a slobody prejavu.

Téme sa venuje reportér Rasťo Striško. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy