Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Odpočúvanie? Pravidlá sú zle nastavené, tvrdí Most- Híd
Zdielať na

Odpočúvanie? Pravidlá sú zle nastavené, tvrdí Most- Híd

Gorila či odpočúvanie novinárov vojenským obranným spravodajstvom. To sú len dva príklady káuz, ktoré sa dostali na svetlo sveta vďaka odpočúvaniu. To je na Slovensku veľmi zle nastavené a potrebuje legislatívne zmeny. Myslí si to poslanec Gábor Gál (Most-HÍD).

Jeho strana chce preto upraviť aj podmienky pre používanie informačno-technických prostriedkov.

Súd netuší, čo robí

Gál upozornil, že súd pri žiadostiach Vojenského obranného spravodajstva v kauze, ktorá sa prevalila na jeseň, nevedel o čom rozhoduje. „Žiadosti boli formálne,“ konštatoval s tým, že v zákone treba jasne stanoviť podmienky, čo formálne musia spĺňať žiadosti tajných služieb o odpočúvanie.

Keď nebudú splnené, súd nevydá povolenie. Gál nevidí problém, aby sa pri kontrole použitia informačno-technických prostriedkov išlo aj do živých spisov. Upozornil, že už viac rokov poslanci kontrolujú aj živé spisy Národného bezpečnostného úradu. „Neviem ani o jednom prípade, že by sa to zneužilo,“ povedal. Most-Híd tiež chce, aby žiaci na stredných školách dostali na občianskej výchovné právne minimum.

Zákony? Jeden veľký neporiadok

Na Slovensku podľa Gála aplikujeme zákon, výsledným efektom však nie je spravodlivosť ale skrivodlivosť. Vyhlásil to pri predstavovaní programu strany v oblasti fungovania súdov a legislatívy,. „Právo nemá slúžiť k ochrane vynútených zmlúv alebo zmlúv s malými písmenkami. Právo musí slúžiť spravodlivosti. Aplikácia práva má byť aplikáciou spravodlivosti. V súčasnosti sa aplikuje text zákona, nie spravodlivosť,“ konštatoval.

Z formálneho hľadiska je podľa Gála kvalita mnohých zákonov nízka. „Ale aj zlý zákon platí a treba ho dodržiavať,“ povedal s tým, že aj aplikácia dobrých zákonov pokrivkáva na úradoch alebo na súdoch. 

Gábor Gál podá za Csákyho žalobu

SITA

Súvisiace články