Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V panamských dokumentoch nájdete aj 283 Čechov
Zdielať na

V panamských dokumentoch nájdete aj 283 Čechov

PANAMA/PRAHA / Medzi stovkami osôb a firiem, ktorým právnická kancelária Mossack Fonseca údajne pomáhala v posledných rokoch obchádzať daňové zákony založením jednej či viacerých offshoreových firiem, je podľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku aj 283 Čechov.

Najčastejšie Česi skrývajú svoje firmy na Seychely, kde pre nich Mossack Fonseca založila viac ako 800 firiem. Nasledujú Britské Panenské ostrovy, Bahamy, pacifický ostrov Niue, Panama nebo ostrov Samoa, uviedla za České centrum pre investigatívnu žurnalistiku Pavla Holcová.

Z firiem so sídlom v týchto destináciách v rámci medzinárodnej trestnej pomoci sú pre českých vyšetrovateľov informácie ťažko dosiahnuteľné.

"Väčšinou sa nedostaneme k účtovníctvu, ktoré je pre nás kľúčové. Následne sa nedá odhaliť pranie špinavých peňazí," uviedla pražská vrchná štátna zástupkyňa Lenka Bradáčová.

Nič nenašli

Dokumenty spomínajú aj Radovana Krejčíra, ktorého nedávno odsúdili v Juhoafrickej republike okrem iného aj za pokus o vraždu na 35 rokov. "V databáze Panama Papers je možné nájsť e-mailovú komunikáciu z roku 1998, kde Krejčíř presunul peniaze z vlastnej firmy Corado Holding do svojej druhej firmy na Britských Panenských ostrovoch s názvom Ducane Finance. Aj keď sa prípadom podozrivej transakcie zaoberala polícia, súd na nej nenašiel nič, čo by porušovalo zákon," uvádza centrum.

Medzi českými menami, ktoré sa v tisíckach dokumentov objavili, centrum našlo niekoľko majiteľov a konateľov solárnych elektrární, medzi nimi aj tenistu Tomáša Berdycha, lobbistov a aktérov privatizácie z 90. rokov. Politici sa podľa Holcovej ukrývajú za hradby právnikov, firiem z daňových rajov, bielych koní a sprostredkovateľov.

Jednotlivé prípady obchodovania na hrane zákona plánuje České centrum pre investigatívnu žurnalistiku postupne odkrývať na serveri Investigace.cz.

Veľký únik informácií

Desiatky prominentných politikov a biznismenov z mnohých krajín podľa dokumentov, ktoré unikli z právnickej firmy Mossack Fonseca, ukrývajú svoje bohatstvo v daňových rajoch, aby sa vyhli zdaneniu vo svojej domovine.

V dokumentoch je podľa denníka Süddeutsche Zeitung, ktorý informácie získal, aj zhruba desať národných lídrov vrátane ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Materiály hovoria aj o masívnych prevodoch ľuďmi z blízkeho okolia ruského prezidenta Vladimira Putina. Spomína sa tam aj argentínsky futbalista Lionel Messi či španielsky režisér Pedro Almodóvar.

Téme sa venovali Noviny o 17. Pozrite si analýzu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy