Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Existuje ďalší Edward Snowden, tvrdia Američania
Zdielať na

Existuje ďalší Edward Snowden, tvrdia Američania

Zdroj: TV JOJ

WASHINGTON / Spojené štáty americké predpokladajú, že existuje niekto podobný ako Edward Snowden. Bývalý pracovník americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) odovzdal médiám tajné spravodajské informácie. Tentokrát USA riešia ďalší únik dát. Na internete sa objavil zoznam ľudí, ktorých Washington podozrieva z terorizmu.

Televízia CNN v súvislosti s ďalším možným únikom utajovaných informácií upozornila na webový portál The Intercept amerického novinára Glenna Greenwalda, ktorý má väzby na Edwarda Snowdena.

Greenwald pred pár mesiacmi naznačil, že existuje ďalší človek, ktorý kráča v Snowdenových stopách. "Som si istý, že existujú ľudia, ktorí sa inšpirovali Edwardom Snowdenom," povedal ešte vo februári Greenwald. 

Zatiaľ nie je známe, koľko dokumentov údajný nový Snowden odovzdal a akú škodu ich zverejnenie môže narobiť.

Zoznam teroristov

Greenwald teraz na svojom webe uverejnil dokument, ktorý na dvanástich stranách sumarizuje protiteroristický boj vlády Baracka Obamu. 

Server cituje dokument, ktorý vypracovalo Národné protiteroristické centrum v auguste 2013. V tomto období už bol Edward Snowden v zahraničí. Z toho vyplýva, že ani vypuknutie špionážnej aféry neprimälo k zlepšeniu bezpečnostných opatrení. 

Dokument sa obšírne venuje aj zoznamu potenciálnych teroristov, ktorých má byť asi 680 tisíc. Až štyridsať percent podozrivých nemá žiadne väzby na teroristické skupiny. Ostatní by podľa dokumentu mali byť napojení na Taliban, Al Káidu, Hamas, Hizballáh a iné skupiny. 

Pre CNN jeden z vládnych zdrojov potvrdil, že najväčšia databáza teroristov obsahuje dokonca až milión mien.

Bojí sa o život

Edward Snowden sa pred americkou justíciou skrýva v Rusku, kde mu však pred pár dňami vypršal ročný azyl.

O Snowdenovi je momentálne známych veľmi málo informácií. Nevie sa, kde býva, či pracuje a ak áno, v akej oblasti.

Jeho posledná fotografia bola uverejnená v ruských médiach v decembri 2013. Zobrazovala bývalého agenta na lodi niekde uprostred rieky Moskva. Neskôr sa objavila ešte jedna fotografia, na ktorej Snowden tlačí nákupný vozík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy