Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Panama Papers má prvú obeť. Demisiu podal islandský premiér
Zdielať na

Panama Papers má prvú obeť. Demisiu podal islandský premiér

REYKJAVIK/LONDÝN / Islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson v utorok podal demisiu v súvislosti s kauzou takzvaných Panamských dokumentov (Panama Papers), ktorá sa týka prevodov peňazí do daňových rajov. V investíciách vraj zatajil milióny, informovala britská stanica BBC.

Podľa denníka The Financial Times sa tak predseda islandskej vlády stal medzi štátnikmi prvou obeťou tohto škandálu.

Sigmundur Gunnlaugsson už skôr požiadal prezidenta Ólafura Ragnara Grímssona o rozpustenie parlamentu. Pre aféru Panama Papers mu totiž hrozilo vyslovenie nedôvery. Prezident podľa médií po stretnutí s premiérom ale oznámil, že sa najprv porozpráva s hlavnými politickými stranami a až potom sa rozhodne, či vypíše nové voľby.

Už asi desatina zo zhruba 330 000 obyvateľov Islandu podpísala petíciu, ktorá vyzývala premiéra k rezignácii. Predseda stredopravej vlády je jedným zo svetových štátnikov, ktorí sú údajne zapletení do škandálu s využívaním daňových rajov. V pondelok večer sa na demonštrácii v center hlavného mesta Reykjavik zišlo asi 10 000 ľudí. Gunnlaugsson v pondelok odstúpiť odmietol.

Chceli jeho rezignáciu

Podľa serveru Iceland Monitor sa proti premiérovi postavili aj členovia jeho vlastnej strany. Radcovia z premiérovej Pokrokovej strany v druhom najväčšom islandskom meste Akureyri vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti napísali, že Gunnlaugsson stratil dôveru v mal by podať demisiu.

Server Iceland Monitor uviedol, že pondelkové protesty pred budovou parlamentu v Reykjaviku boli jednou z najväčších politických demonštrácii v dejinách Islandu. Ľudia pískali na píšťalách, bubnovali na bubnoch a niektorí mávali banánmi, aby naznačili, že žijú v banánovej republike.

Kauza Panama Papers

Kauza Panama Papers sa objavila v nedeľu, keď novinári z niekoľkých krajín zverejnili informácie, ktoré unikli z panamskej poradenskej spoločnosti Mossack Fonseca. Tá pomáhala zakladať anonymné firmy v daňových rajoch. V dokumentoch figurujú tiež niektorí bývalí i súčasní politici a ďalšie známe osobnosti.

Napríklad Gunnlaugsson údajne prostredníctvom offshoreovej firmy zatajil miliónové investície do bánk vo svojej krajine. Keď sa v roku 2013 stal premiérom, bol pritom zapojený do vyjednávania o osude troch islandských bánk, ktoré skrachovali v dôsledku finančnej krízy na konci minulého desaťročia.

Škandál Panama Papers spustil celosvetové vyšetrovanie, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy