Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Týždenník Charlie Hebdo vyšiel s titulnou stránkou Je suis Panama
Zdielať na

Týždenník Charlie Hebdo vyšiel s titulnou stránkou Je suis Panama

PARÍŽ / Kauza takzvaných Panamských dokumentov, ktorá sa týka prevodu peňazí do daňových rajov a v ktorej figuruje mnoho politikov i celebrít, inšpirovala tiež karikaturistov. Posledné číslo francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo vyšlo s ironickou titulnou stránkou, na ktorej demonštrujúci boháči držia transparenty s nápisom "Je suis Panama".

Heslami "Je suis Charlie" či "Je suis Paris" vyjadrovali vlani ľudia solidaritu s obeťami teroristických útokov vo Francúzsku.

Je suis...

Najprv to bolo vlani v januári potom, čo islamiskí radikáli postrieľali v Paríži v budove týždenníka Charlie Hebdo a okolí 12 ľudí.

V novembri si potom ľudia na sociálnych sieťach či na uliciach heslom "Je suis Paris" pripomínali pamiatku 130 obetí parížskych atentátov, ktoré má na svedomí organizácia Islamský štát.

Podobný výrok použil už v roku 1963 vtedajší americký prezident John Kennedy pri berlínskom múre, keď nemecký povedal "Som Berlínčan". Po nedávnych útokoch v Bruseli zase americký minister zahraničných vecí John Kerry pri návšteve belgickej metropoly vyhlásil francúzsky i flámsky "Som Bruselčan".

Je suis Panama

Na titulnej stránke najnovšieho vydania týždenníka Charlie Hebdo pod titulkom Fiškálny terorizmus nesú boháči transparenty, na ktorých je okrem "Je suis Panama" napríklad v preklade "Aj tak sa nebojíme" či "Nezmenia náš spôsob života".

Kauza Panamské dokumenty vypukla túto nedeľu, keď svetové médiá zverejnili informácie z milióna dokumentov, ktoré unikli z právnej firmy Mossack Fonseca. Vyplýva z nich, že táto panamská spoločnosť pomáhala tisícom bohatých štátnikov. Islandského premiéra Sigmundura Davída Gunnlaugssona už stála funkciu.

Kauza Panama Papers spustila celosvetové vyšetrovanie, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy