Oblačno
16°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Na Korzike znesvätili moslimskú modlitebňu, premiér Valls akt odsúdil
Zdielať na

Na Korzike znesvätili moslimskú modlitebňu, premiér Valls akt odsúdil

PARÍŽ / Francúzsky premiér Manuel Valls odsúdil znesvätenie moslimskej modlitebne v korzickom meste Ajaccio po piatkovej demonštrácii, ktorá sa zvrhla na trestnú výpravu s protiarabskými heslami a pálením koránu.

Demonštrácia pred prefektúrou bola podľa denníka Le Monde pokojná: asi 150 ľudí protestovalo proti tomu, že o deň skôr sa hasiči privolaní k úmyselne založenému požiaru v arabskej štvrti stali terčom útoku maskovaných mladíkov. Dvaja hasiči utrpeli zranenia úlomkami rozbitého skla, ľahšie sa poranil aj zasahujúci policajt. Akcia trvala až do skorých ranných hodín.

My sme tu doma

Niektorí z demonštrantov vyzvali dav, aby sa vydali na miesto, kde k potýčke došlo. Ľudia vykrikovali "Arabi preč!" a "My sme tu doma!", zatiaľčo obyvatelia štvrti sa radšej pozamykali doma. Terčom agresie demonštrantov sa stávali poštové schránky i okná áut. Policajti sa snažili situáciu upokojiť, zatiaľčo demonštranti tvrdili, že sa snažia identifikovať a dopadnúť páchateľov útoku na hasičov.

Niekoľko demonštrantov vtrhlo aj do moslimskej modlitebne, kde pozbierali korány, aby ich spálili. Poškodili aj terasu neďalekej arabskej reštaurácie.

Xenofóbia a razismus

Incidenty skončili v noci z piatka na sobotu. Napätá situácia si vynútila nasadenie policajných jednotiek, ktoré chránili moslimskú modlitebňu v Ajacciu. Korzický prefekt Christophe Mirmand tiež uistil, že nasadil všetky prostriedky na to, aby vypátral páchateľov útoku na hasičov.

Premiér Manuel Valls odsúdil tak "netolerovateľný útok na hasičov", ako aj "neprijateľné znesvätenie moslimskej modlitebne" a vyzval, aby zákony boli rešpektované. Tiež minister vnútras Bernard Cazeneuve kritizoval napadnutie hasičov a policajtov. Znesvätenie modlitebne mu "zaváňa rasizmom a xenofóbiou" - a taký útok na republikánske hodnoty nemôže zostať beztrestný.

Opak toho, čo chcú

Nový šéf regionálnej správy Gilles Simeoni z radov korzických nacionalistov tiež odsúdil "rasistické činy, ktoré sú pravým opakom toho, čo na Korzike chceme". Podporil aj napadnutých hasičov.

Vo Francúzsku stále platí výnimočný stav, vyhlásený po novembrových útokoch islamistov na Paríž. Teroristi vtedy zabili 130 ľudí a stovky zranili.

Parížski moslimovia útoky teroristov odsudzujú, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy