Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Šírte osvietený islam, vyzýva Francúzsko moslimov
Zdielať na

Šírte osvietený islam, vyzýva Francúzsko moslimov

Zdroj: SITA

PARÍŽ / Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve apeloval na popredných francúzskych moslimských predstaviteľov, aby šírili "osvietený islam" a postavili sa tak proti názorom samozvaného Islamského štátu.

Bernard Cazeneuve na stretnutí s približne 400 moslimskými duchovnými aktivistami a vrcholnými predstaviteľmi moslimov vo Francúzsku pripomenul "zlatý vek" islamskej vzdelanosti, ktorý sprevádzala spolupráca s ostatnými náboženstvami. To je na hony vzdialené tomu, čo je podľa ministra zvráteným islamom dnešných džihádistov.

Osvietený islám

"Je vašou zodpovednosťou obnoviť tento osvietený islam a odsúdiť tak náboženské pokrytectvo teroristov a tých, ktorí ich nasledujú," prehlásil Cazeneuve.

Išlo o prvú takúto schôdzku od novembrových teroristických útokov. K sérii vražedných atentátov sa prihlásil Islamský štát.

Účelom schôdzky desiatich moslimských federácií a piatich veľkým mešít bolo odsúdiť tieto útoky, vyhlásil šéf Francúzskej rady moslimského vyznania (CFCM) Anouar Kbibech. Účastníci schôdzky prisahali vernosť Francúzsku. Na záver akcie zaznela francúzska hymna.

Najväčšia menšina

Francúzsko má najväčšiu moslimskú menšinu v Európe. V krajine žije odhadom päť miliónov moslimov, čo predstavuje približne osem percent tamojšej populácie. Zhruba dve tretiny z nich majú francúzske občianstvo.

Francúzska moslimská komunita, ktorú rozdeľujú etnické rozdiely aj mocenská politika, nedokázala zatiaľ vytvoriť spoločnú opozíciu proti radikálnym salafistickým skupinám, ktoré o sebe dávajú vedieť v niektorých mešitách, štvrtiach a na internete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy